Subotica: Vatrogasci ovog leta imaju pune ruke posla, apeluju na građane da budu odgovorni

vatrogasci-subotica
SUBOTICA – Broj intervencija subotičkih vatrogasaca od početka leta za četvrtinu je veći u odnosu na prošlu godinu, za nešto više od mesec dana na teren su izlazili 134 puta, a samo tokom protekle nedelje 45 puta. Iako je većina poziva u ovom periodu zbog požara na otvorenom, i nevreme je zahtevalo intervencije.

Požari na otvorenom nastaju uglavnom zbog ljudskog nemara i nepažnje, a iako je paljenje žitnih ostataka i smeća i zakonom zabranjeno, oni se dešavaju svake godine, pa vatrogasci još jednom apeluju na građane da se ponašaju odgovorno.

Tokom prošle sedmice pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u Subotici imali su 45 intervencija, što je najvećim delom bilo rezultat nevremena  koje je zahvatilo naš grad.

„U tom periodu nevreme je zahvatilo čitavu teritoriju našeg okruga i intervenisali smo na uklanjanju granja i drveća sa saobraćajnica i tome slično. U svemu tome imali smo jako dobru saradnju sa JKP „Čistoća i zelenilo“ – kaže komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Subotica, Goran Ljubisavljević.

Ukupan broj intervencija ovog leta uveliko je nadmašio prošlu godinu, od 20.juna zabeleženo je ih je 134, što je povećanje za oko 25 odsto, ali su intervencije ove godine bile mnogo manje zahtevne, napominje sagovornik. Uglavnom su to požari na otvorenom, ali dok su ove godine gasili strnjiku, travu i nisko rastinje, ranije su to bile i šume.

„Prilikom gašenja požara u šumskom pojasu neophodno je angažovanje većeg broja vatrogasaca, vozila i vatrogasne opreme, a same intervencije su dugotrajnije u odnosu na ove koje smo imali ove godine. I pored svega toga treba reći da sama intervencija vatrogasnih jedinica na gašenju požara na otvorenom mora da se obavi u što kraćem roku, dakle što hitnije jer može doći do proširenja samog požara i do ugrožavanja ljudskih života, može da zahvati stambene objekte, a čak može doći i do zadimljavanja putnih pravaca i zbog smanjene vidljivosti može doći do saobraćajnih nesreća“ – upozorava Ljubisavljević.

 

Pročitajte još: 

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.