Iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore zadovoljni tokom realizacije letnje turističke sezone 1Boka Kotorska, fotografija: olga brajnovic on Unsplash

Prema podacima lokalnih turističkih organizacija u Crnoj Gori je prema poslednjim podacima, 25. jula boravilo 171.845 turista što je 20.77 odsto više nego u istom periodu prošle godine, te 0.77% više u poređenju s rekordnom 2019. godinom, poručili su iz NTO CG.

Turisti iz Srbije su najbrojniji gosti. Za prvih pet meseci u kolektivnom smeštaju su učestvovali sa oko 11% u ukupnoj strukturi dolazaka inostranih gostiju, što je 19% više u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupan prihod od boravišnih taksi do sada dostigao je cifru od 5 miliona evra, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od 47%, navode iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Najveći porast beleži poseta Nacionalnim parkovima Crne Gore, koje je obišlo gotovo 270 hiljada turista, odnosno čak 70% više nego prošle godine.

Turističke organizacije i ugostitelji na severu Crne Gore ističu da ove godine vlada izuzetno veliko interesovanje za boravak gostiju na nešto svežijem vazduhu i u netaknutoj prirodi, što potvrđuje i popunjenost smeštajnih kapaciteta. Na Žabljaku se beleži rast posete od 12 odsto a u Kolašinu boravi čak 4 puta turista nego prošle godine.

Rast prometa i broja putnika beleže i Aerodromi Crne Gore. Za prvih šest meseci ove godine evidentiran je rast prometa aviona za 14 odsto a broj putnika porastao je za 43 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari