Region

0

Dodik: Zakoni o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika ostaju na snazi

Izvor: Beta

Dodik: Zakoni o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika ostaju na snazi

Izvor: N1

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da ne odustaje od svoje politike, a zakoni o neprihvatanju i neobjavljivanju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika Kristijana Šmita ostaju na snazi.

On je naglasio da ne odustaje od svoje politike sve dok, kako je naveo, ne budu ispunjeni zahtevi RS, dodavši da je to rekao i predstavnicima probosanske koalicije "Trojka" na poslednjem sastanku stranaka vladajuće koalicije na državnom nivou u Sarajevu.

"Kada smo došli na sastanak od nas je isključivo traženo da se povuku ovi zakoni. Odmah sam rekao da ne možemo o tome razgovarati. RS nije ukinula Ustavni sud BiH, ali se protivi nakaradnoj proceduri. U 14 prioriteta EU traže da se reši pitanje Ustavnog suda", kazao je Dodik za Radio-televiziju RS (RTRS).

Naveo je da "ne želi da objašnjava svoju strategiju koju mnogi ne razumeju", ocenjujući da njegova stranka, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), ima redovne konsultacije sa "Trojkom", što ranije nije bio slučaj sa Strankom demokratske akcije (SDA), dok je bila u vladajućoj koaliciji na nivou BiH.

"Sa SDA nikada nismo imali razgovore. Iz SDA su uveli mafiju u obaveštajni sektor, ona je njima trebala da posluži kao obračun sa RS. Nama je jedino bilo važno da se skloni pritisak sa RS, to je jedino bilo moguće ako se skloni SDA. I to smo uradili", kazao je Dodik.

Još je rekao da smatra da je RS u odličnoj poziciji i da samo treba da postoji nacionalni dogovor da više nikada neko ko pobedi kod Srba ne treba da pravi dogovor sa SDA, jer je čitava struktura SDA usmerena na ukidanje RS.

Prema njegovim rečima, verovatno i ostala političke strane iz Sarajeva imaju istu želju ali da su, kako je ocenio, daleko racionalniji od pojedinaca iz SDA.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR