27. jul  2023. 12.11  | Izvor: Tanjug

Mali sa Lijem:U narednom periodu biće ojačana ekonomska saradnja Srbije i Kine

BEOGRAD -

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa potpredsednikom Kineskog centra za ekonomsku saradnju Lijem Đinghuom, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji dve zemlje i o zajedničkim projektima

Oni su zaključili da će u narednom periodu dodatno biti ojačana ekonomska saradnja dve zemlje, kao i da će, zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini, u velikoj meri biti unapređena trgovinska razmena, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

mali,, li

Sagovornici su se saglasili da su IKT, inovacije i veštačka inteligencija budućnost sveta, da je NR Kina u tom smislu jedan od apsolutnih lidera, kao i da Srbija ima ogroman potencijal koji može i treba da iskoristi.

Kako se navodi, Mali je istakao da je Srbija pre 10 godina prošla kroz težak period fiskalne konsolidacije, te da je zahvaljujući teškim i hrabrim odlukama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uspela da stabilizuje budžet i da konsoliduje javne finansije.

On je naveo da je nakon toga srpska privreda krenula i ubrzano da raste, tako da je kumulativno u 2020. i 2021. godini, tokom pandemije korona virusa, Srbija bila najbrže rastuća ekonomija Evrope.

Potpredsednik Vlade je rekao i da je u poslednjoj deceniji otvoreno na stotine fabrika, te da se trenutno gradi devet auto-puteva i brzih saobraćajnica i istakao da se veliki broj aktuelnih infrastrukturnih projekata sprovodi upravo sa kineskim kompanijama.

On je kazao da je cilj rukovodstva bolji kvalitet života građana, pa da se u tom smislu i povećavaju plate i penzije, grade se nove bolnice, škole, naučno-tehnološki parkovi.

Mali je naveo i da će vrhunac uspeha biti organizacija specijalizovane izložbe Ekspo 2027 i pozvao Kinu da učestvuje u izložbi i da na najbolji način predstavi svoja dostignuća.

Li Đinghua je rekao da se pod vođstvom dva predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đipinga, saradnja dve zemlje brzo razvijala u različitim oblastima, i pohvalio napredak Srbije u poslednjoj deceniji, stoji u saopštenju.

On je istakao da je posebno važno što se poboljšao kvalitet života građana, zatim što je stvoreno kvalitetno privredno okruženje, kao i što je Srbija poboljšala svoj položaj i ugled u svetu i dodao da mu je drago što je NR Kina mogla da bude deo te uspešne priče.

Tagovi