VIDEO: U Nigeru izveden državni udar, vojska to saopštila na nacionalnoj televiziji

Vojska u zapadnoafričkoj državi Nigeru na nacionalnoj televiziji objavila je da izvodi državni udar.
VIDEO: U Nigeru izveden državni udar, vojska to saopštila na nacionalnoj televiziji
Foto: Beta/AP
Saopštili su da su raspustili ustav, suspendovali sve institucije i zatvorili granice zemlje.
Predsednikovi gardisti drže predsednika Nigera Mohameda Bazumu u palati u glavnom gradu Nijameju, a regionalni čelnici organizovali su brzu posredničku misiju kako bi pokušali da spreče još jedno potencijalno otimanje vlasti u zapadnoj Africi.
 
Afrička unija i zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS osudili su pokušaj državnog udara, pozivajući pobunjenike da oslobode Bazuma i vrate se u kasarne.
 
Sjedinjene Države pozvale su na oslobađanje predsednika, a Evropska unija, Ujedinjene nacije, Francuska i drugi osudili pobunu i naveli da zabrinuto prate događaje.
 
U televizijskom obraćanju u sredu, pukovnik Amadu Abdramane, zajedno s devetoricom drugih uniformisanih vojnika iza njega, izjavio je: "Mi, snage odbrane i bezbednosti...odlučili smo da okončamo režim koji poznajete. Uzrok tome je kontinuirano pogoršanje sigurnosne situacije i loša ekonomska i socijalna situacija."
 
Takođe je rekao da su sve institucije zemlje suspendovane i da će šefovi ministarstava brinuti o svakodnevnim poslovima.
 
"Sve spoljne partnerske zemlje mole se da se ne mešaju. Kopnene i vazdušne granice su zatvorene dok se situacija ne stabilizuje."
 
Dodao je da će noćni policijski čas biti na snazi od 22 do pet sata ujutro do daljeg.
 
Pukovnik Abdramane je rekao da vojnici deluju u ime Nacionalnog saveta za zaštitu domovine (CNSP).
 
 
SAD: Pomoć Nigeru zavisi od očuvanja demokratije u toj zemlji
 
Američki ministar spoljnih poslova Entoni Blinken uslovio je nastavak pružanja pomoći Nigeru očuvanjem demokratije u toj afričkoj zemlji, saopštio je State Department.
 
"Čvrsto privredno i bezbednosno partnerstvo Sjedinjenih Država i Nigera zavisi od očuvanja demokratije i poštovanja vladavine prava i ljudskih prava", rekao je Blinken u telefonskom pozivu predsedniku Mohamedu Bazumu, kog su zadržali pripadnici predsedničke garde.
Vašington "osuđuje pokušaj preuzimanja vlasti silom i svrgavanja ustavnog poretka", dodao je američki državni sekretar.
 
I generalni sekretar UN Antonio Gutereš "oštro osuđuje neustavnu promenu vlasti" u Nigeru, saopštio je njegov portparol nakon što je vojska objavila da je svrgnula s vlasti predsednika Mohameda Bazuma.
 
Guterešov portparol navodi da je Gutereš "duboko zabrinut" zbog toga što članovi predsedničke garde drže u zarobljeništu predsednika Bazuma.

Teme

Niger
  • Tty

    27.07.2023 08:07
    Tako se to radi
    Čim se ameri i ostali zgražaju, znači da je vojska u pravu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.