Zanimljivosti

Poklopci šahtova turistička atrakcija u Japanu (FOTO)

Poklopci šahtova turistička atrakcija u Japanu (FOTO)
Foto: Twitter/Printscreen | Jedinstvena ulična umjetnost: Poklopci šahtova turistička atrakcija u Japanu

Posjetioci Japana ne mogu a da ne budu zadivljeni ljepotom njegovih hramova, zen vrtovima i vjerovali ili ne, čak i poklopcima šahtova.

Da, dobro ste pročitali.

Ono što je počelo kao šema da se poreski obveznici uključe u skupe projekte ruralne kanalizacije 1980-ih, preraslo je u turističku atrakciju širom zemlje i stvar građanskog ponosa.

Svaka opština se može pohvaliti svojim jedinstvenim dizajnom poklopca šahtova, inspirisanim specifičnim regionalnim elementima.

Zajednica bi se mogla odlučiti da predstavi svoj lokalni cvijet ili faunu, poznatu lokalnu znamenitost ili festival, istorijski događaj ili dio folklora.

Grad Matsumoto ističe jedan od svojih popularnih suvenira narodnih zanata, šarene svilene temari kugle koje su nekada služile kao igračke za žensku djecu i svadbeni pokloni, prenosi N1.

Nagoja hvali čistoću svoje vode sa vodomerom – insektom koji zahtijeva najneobičnije uslove da bi preživio, piše OpenCulture.

Hirošima odaje počast svom bejzbol timu.

Osaka pruža pogled na poznati dvorac okružen trešnjinim cvjetovima.

Većina od 15 miliona japanskih umjetničkih poklopaca-šahtova su monohromatske čelične površine što čini uočavanje jednog od njih još uzbudljivijim.

O kontinuiranoj popularnosti ove zvanično odobrene ulične umjetnosti svjedoči Japansko društvo ljubitelja šahtova, godišnji samit o šahtovima i tone kolekcionarskih trgovačkih kartica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije