Svet

0

Erdogan se sastao sa palestinskim predsednikom i vođom Hamasa u Ankari

Izvor: Beta

Erdogan se sastao sa palestinskim predsednikom i vođom Hamasa u Ankari

Izvor: Beta/Riza Ozel/Dia Images via AP

Predsednik Turske Režep Tajip Erdogan razgovarao je danas u Ankari sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i liderom Hamasa Ismailom Hanijeom u Ankari pred ključni sastanak palestinskih frakcija planiran za vikend.

Erdogan koji ima dobre odnose s Abasom, vođom Fataha i Hanijem, vođom političkog krila islamskog Hamasa, najavio je da će njegova vlada nastojati da doprinese unutrašnjem palestinskom pomirenju.

On je na današnjem sastanku održanom iza zatvorenih vrata ocenio da od nedostatka jedinstva među Palestincima imaju koristi oni "koji žele da podriju mir", saopštio je kabinet turskog lidera.

Jedan zvaničnik u palestinskom predsedništvu izjavio je za AFP da je Abas "pozvao sve palestinske frakcije, uključujući Hamas i Islamski džihad, da prisustvuju sastanku vođa palestinskih frakcija u Kairu" u nedelju.

Na sastanku će se razgovorati o "suprotstavljanju agresiji protiv palestinskog naroda, posebno ekstremističke Vlade Izraela" i kako da se ojača palestinsko jedinstvo, najavio je anonimni zvaničnik.

Izvori bliski Fatahu i Hamasu su rekli da je sastanak u Ankari koji je organizovao Erdogan bio fokusiran na palestinsko jedinstvo i kako da se okončaju podele.

Erdogan podržava palestinski cilj i oštro kritikuje Izrael, ali je izmenio regionalnu politiku i posle nekoliko godina napetosti nastoji da poboljša odnose s tom zemljom.

Bilo je planirano da i premijer Izraela Benjamin Netanjahu poseti Tursku ove nedelje, ali je poseta odložena zbog njegovih tegoba sa srcem u vreme kada se masovno protestuje protiv sporne reforme pravosuđa izraelske vlade.

Erdogan se i u utorak sastao odvojeno s Abasom i izrazio zabrinutost zbog jačanja nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Nastavićemo da podržavamo palestinski cilj na najjači mogući način", rekao je Erdogan i dodao da je duboko zabrinut zbog sve većeg broja žrtava, razaranja, nelegalnih naselja i nasilja jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali, prenele su agencije.

"Jedini put ka pravednom i trajnom miru u regionu je odbrana vizije o dvodržavnom rešenju", rekao je turski lider, aludirajući na rešenje decenijskog sukoba između Izraela i Palestinaca po modelu dve države, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz jevrejsku državu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR