U Inđiji još nema afričke kuge svinja, ali mere prevencije neophodne

INĐIJA –  Pojava afričke, svinjske kuge u susednoj staropazovačkoj opštini bila je alarm za održavanje sastanka inđijskih stočara, predstavnika mesnih zajednica, vlasnika farmi svinja,  veterinara i predstavnika lokalne samouprave sa republičkim veterinarskim inspektorom.
Foto: Vojvodina uživo

U Belegišu i Surduku svinjska kuga zabeležena je u dva domaćinstva, sa ukupno 86 svinja, a u ostalim delovima susedne opštine evidentirano je još 12 prijava potencijalnih slučajeva, što je dovoljan razlog da se mere prevencije u inđijskoj opštini podignu na maksimum i održati sastanak kako bi se sve zainteresovane strane upoznale sa trenutno situacijom i kako bi dobili prave informacije o stvarnom stanju stvari vezano za afričku kugu svinja na teritoriji opštine Inđija i Sremskog upravnog okruga.

Foto: Vojvodina uživo

„Neophodno je sprečiti kontakt sa divljim svinjama, koje su rezervoari virusa, što se posebno odnosi na lovce, dezinfikovati odeću i obuću, postaviti dezobarijere na ulasku i izlasku iz objekata u kojima su svinje, ne hraniti životinje pomijama i izbegavati pašno držanje svinja. Važno je sprovoditi sve bio sigurnosne mere kako ne bi došlo do pojave afričke kuge svinja na teritopriji opštine Inđija. “, istakao je Stevan Živojinov, republički veterinarski inspektor.

On je dodao da svaka promena zdravstvenog stanja svinja je potencijalno problem se afričkom kugom svinja. Afrička kuga svinja je bolest koja traje 24 – 48 sati i kada životinje naglo uginu. Ona se može prepoznati i po neveselosti životinja, gubitkom apetita, odbijanjem vode, potištenošću, povišenoj temperaturi i krvarenjem kože i pri svakoj promeni zdravstvenog stanja neophodno je pozvati nadležnog veterinara koji će sprovoditi dalje neophodne mere.

Trenutno ne postoji lek ili vakcina i u slučaju pojave afričke kuge sprovodi se ubijanje svih svinja na gazdinstvu. Veoma je važno napomenuti da ona ne predstavlja opasnost za ljude i druge vrste životinja.

Pomoćnik predsednika Opštine Inđija Živan Živanović naglasio je da se mora intezivirati komunikacija mesnih zajednica, stočara i veterinarskih službi, kako bi bile preduzete preventivne mere na teritoriji cele opštine, sa posebnim apelom na lovačka udruženja da ne zalaze u zaražena područja.

Osim u Staru Pazovu, afrička kuga svinja, kada je reč o Sremskom okrugu, za sada je ušla i u Opštinu Šid.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.