Vesti

0

RDD: Još jednog ruskog aktivistu u Srbiji BIA proglasila za bezbednosni rizik

Izvor: N1

RDD: Još jednog ruskog aktivistu u Srbiji BIA proglasila za bezbednosni rizik

Izvor: N1

Rusko demokratsko društvo (RDD) saopštilo je da je njihovom suosnivaču Vladimiru Volohonskom danas uručeno rešenje policije za strance kojim se odbija njegov zahtev za produženje privremenog boravka u Srbiji.

Kako navodi RDD, zahtev je odbijen uz obrazloženje da se BIA 29. maja 2023. izjasnila da postoje bezbednosne smetnje da mu se produži boravak, piše N1.

Iz poziva na Čl. 42(2) Zakona o strancima sledi da, po mišljenju BIA, „boravak [Vladimira] na teritoriji Republike Srbije predstavlja neprihvatljiv bezbednosni rizik“, navodi se u saopštenju Društva.

„Kao što je bio slučaj sa Petrom Nikitinom, Vladimir Volohonski nijednom nije bio pozvan na razgovor u BIA ili policiju, pri čemu mu nije dat rok za napuštanje zemlje, niti je pokrenut zakonski postupak za prekidanje prava na boravak. Drugim rečima, iako je za Vladimira još u maju utvrđeno da predstavlja ‘neprihvatljiv bezbednosni rizik’, nije preuzeta nijedna mera da se taj navodni rizik ukloni“, navodi se u objavi RDD na fejsbuku.

Rusko demokratsko društvo smatra ovo nastavkom nezakonitog pritiska na rusku antiratnu zajednicu u Srbiji isključivo na osnovu javnog iznošenja mišljenja, što predstavlja grubo kršenje Ustava, zakona i međunarodnih obaveza Republike Srbije.

„Poziv na navodno postojanje ‘neprihvatljivog bezbednosnog rizika’ bez ikakvog objašnjenja u čemu se taj rizik sastoji nije ništa drugo no zloupotreba državne vlasti koja se danas vrši nad nama, a sutra možda i nad bilo kojim stanovnikom Srbije čiji stavovi se ne sviđaju bezbednosnim službama zemlje. U skladu sa svojim statutom, Rusko demokratsko društvo podržava Vladimira Volohoskog i pružaće mu svu pomoć u osporavanju ove nezakonite i proizvolne odluke pred srpskim i međunarodnim organima i sudovima“, navode u RDD.

Rusko demokratsko društvo zatražilo je podršku srpske javnosti, građanskog društva i narodnih poslanika i zaštitu od „progona ruskih državljana u Srbiji zbog njihovih mišljenja“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR