Dostupni linkovi

Putin potpisao zakon o zabrani operacija promjene spola i hormonske terapije


Vladimir Putin, predsjednik Rusija, juli 2023.
Vladimir Putin, predsjednik Rusija, juli 2023.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o zabrani operacija promjene spola i hormonske terapije koje se rade kao dio procesa promjene spola.

Takav tretman bit će dopušten samo u slučaju "kongenitalnih fizioloških anomalija formiranja spola u djece".

Ruski zastupnici prošlih su sedmica odobrili nacrt zakona kojim se zabranjuje hirurška i zakonska promjena spola u pokušaju zastupnika da promoviraju takozvane "obiteljske vrijednosti".

Prijedlog zakona posljednji je među brojnim konzervativnim potezima Kremlja otkako je Rusija započela svoju tekuću potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Osim toga, u ruskim dokumentima bit će zabranjeno mijenjati oznaku spola, čak i ako se tranzicija dogodila u inozemstvu.

Transrodnim osobama će biti zabranjeno posvajanje i usvajanje djece, izdavanje skrbništva i starateljstva nad njima. Država također poništava brakove ako je barem jedan od supružnika već napravio transrodnu tranziciju.

Zakon stupa na snagu danom objave.

Od decembra 2022. u Rusiji je zabranjeno širenje pozitivnih informacija o homoseksualnosti, biseksualnosti i transrodnosti. Za to su predviđene novčane kazne do 400 hiljada rubalja za građane i do pet miliona rubalja za organizacije.

XS
SM
MD
LG