24. jul  2023. 06.07  →  23.07 | Izvor: RTS, Tanjug

UKRAJINSKA KRIZA: Putin tvrdi ukrajinska kontraofanziva je propala, Zelenski negira: Odložena je zbog nedostatka oružja

KIJEV, MOSKVA, VAŠINGTON -

Rat u Ukrajini – 516. dan. Međusobne optužbe Kijeva i Moskve za napad na pravoslavnu crkvu u Odesi. Ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi da je ukrajinska kontraofanziva propala. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacuje te tvrdnje i kaže da je ona samo odložena zbog nedostatka municije. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da veruje da će Kijev dobiti američke avione F-16.

Nastavljaju se borbe širom Ukrajine. Kijev je optužio Moskvu za napade na Odesu, tokom kojih je, kako kažu, teško oštećena pravoslavna Crkva Preobraženja koja se nalazi pod zaštitom Uneska.

ukraina

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je Rusiju da će Ukrajina uzvratiti zbog napada na civilne ciljeve u Odesi.

Moskva, sa druge strane, tvrdi da nije gađala pravoslavnu crkvu u Odesi, već mesta za proizvodnju dronova. Prema njihovim rečima - uzrok razaranja je pad ukrajinske protivvazdušne rakete i nestručno delovanje operatera sistema, koje Ukrajinci imaju u stambenim zonama.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko doputovao je u radnu posetu Rusiji, tokom koje je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Saglasni su da je ukrajinska kontraofanziva doživela krah.

Zelenski je zatražio sastanak Saveta Ukrajina-NATO zbog ruskih akcija u Crnom moru.

23.06 - Zelenski: Ukrajina spremna da ove godine započne pregovore o pridruživanju EU

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da je njegova zemlja "potpuno spremna" da započne pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji.

21.57 - OEBS spreman da pruži platformu za smislen dijalog Rusije i Ukrajine

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pozvala je danas Rusiju da se vrati poštovanju svojih međunarodnih obaveza i okonča rat potpunim povlačenjem svojih trupa iz Ukrajine, i poručila da je OEBS spreman da pruži platformu za smislen i istinski dijalog.

21.19 - Guverner Donjecka: U ruskom napadu stradalo jedno dete, povređeno šest osoba

Ukrajinski guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko saopštio je danas da je jedno dete stradalo, a da je šest osoba povređeno u ruskom napadu na grad Kostjantinovka na istoku Ukrajine.

13.53 -Patrušev: Sprečavanje diktata SAD u svetu u interesu je svih suverenih država

Sprečavanje diktata SAD u međunarodnim odnosima u interesu je svih suverenih država, izjavio je sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev u Johanesburgu, na sastanku visokih predstavnika zemalja BRIKS-a zaduženih za pitanja bezbednosti, uz učešće "Prijatelja BRIKS-a".

13.10 -  Medvedev: Rusija da bira "nestandardne mete" za svoje napade

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, ocenio je danas da ruska vojska treba da izabere nestandardne mete za svoje udare, gde će efekat biti značajan.

12.58 -Peskov: U Moskvi se sprovode mere protivvazdušne odbrane, oboreni svi ukrajinski dronovi

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da se u Moskvi sprovode mere PVO, o čemu svedoči obaranje svih ukrajinskih dronova koji su protekle noći lansirani u napad na rusku prestonicu.

09.41 - Rusko ministarstvo: Ukrajina napala Krim sa 17 dronova, napad osujećen

Ukrajina je tokom noći, koristeci 17 dronova, pokušala napad na objekte na Krimu, koji je osujećen, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

07.36 - U ruskom napadu na Odesu uništeno skladište žitarica, povređene četiri osobe

U noćašnjem ruskom napadu dronovima na luku u Odesi povređena su četvorica lučkih radnika, uništen je hangar sa žitom i skladišta za drugu robu, saopšteno je iz komande južnog krila ukrajinske vojske.

07.10 - Blinken: Verujem da će Kijev dobiti F-16, važno je da piloti budu dobro obučeni

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da veruje da će Kijev dobiti američke avione F-16. 

06.46 - MO Rusije: Osujećen pokušaj ukrajinskog napada dronovima na Moskvu

Dve ukrajinske bespilotne letelice koje su jutros lansirane na objekte u Moskvi elektronski su ometene i srušene, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Tagovi