Svet

0

U Španiji zatvorena birališta na parlamentarnim izborima

Izvor: Beta

U Španiji zatvorena birališta na parlamentarnim izborima

Izvor: Beta / AP / Joan Mateu Parra

U Španiji su večeras zatvorena birališta na parlamentarnim izborima na kojima je favorit desničarska opozicija koja bi uz ekstremno desničarsku stranku Voks mogla da osvoji vlast, a to bi bilo prvi put od kraja ere Fransiska Franka.

Ranije danas je saopšteno da će biti potrebno barem sat vremena pre saopštavanja prvih rezultata zbog nedostatka izlaznih anketa odmah po zatvaranju biračkih mesta, kao i zbog vremenske razlike od sat vremena na Kanarskim ostrvima.

Ankete pre izbora su pokazale da će pobediti konzervativna opoziciona Narodna partija Alberta Nunjesa Fejhoa (Nunez Feihoo), ali da neće imati apsolutnu parlamentarnu većinu, pa bi vladu mogla da formira sa partijom krajnje desnice Voks.

Fejho je danas posle glasanja izrazio nadu da će Španija "započeti novu eru".

Izbori su "veoma važni za svet i za Evropu", ocenio je sa svoje strane socijalistički premijer Pedro Sančes, na vlasti već pet godina.

Izbori u Španiji izazivaju neobično interesovanje u inostranstvu zbog mogućeg dolaska na vlast saveza konzervativne desnice i ultranacionalističke i ultrakonzervativne partije Voks, koja odbacuje postojanje rodnog nasilja, kritikuje "klimatski fanatizam" i veoma je otvoreno protiv zajednice LGBT i abortusa.

Takav scenario bi označio povratak na vlast krajnje desnice u Španiji po prvi put od kraja Frankove diktature pre gotovo pola veka.

Kako se približavaju evropski izbori 2024. godine, špansko skretanje udesno posle Italije prošle godine, predstavljalo bi oštar udarac za evropsku levicu, tim više jer Španija trenutno predsedava Evropskom unijom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR