Svet

0

Jemenska policija uhapsila dvojicu osumnjičenih za ubistvo humanitarnog zvaničnika

Izvor: Beta

Jemenska policija uhapsila dvojicu osumnjičenih za ubistvo humanitarnog zvaničnika

Izvor: Pixabay

Policija u Jemenu uhapsila je danas dvojicu osumnjičenih za ubistvo jednog zvaničnika organizacije Svetskog programa za hranu (WFP) dan ranije, saopštile su lokalne vlasti.

 

Još desetorica su privedena zbog navodnog saučesništva u ubistvu u petak kada su dvojica napadača na motorima otvorila vatru na Moaiada Hameidija u gradu Turbahu. On je umro ubrzo pošto je primljen u bolnicu. 

Napadači su pobegli sa lica mesta.

Hameidi je nedavno stigao u zemlju da preuzme funkciju šefa Svetskog programa za hranu u jugozapadnoj provinciji Taiz.

Hameidi je poslednji u nizu humanitarnih radnika koji su ubijeni u Jemenu.

Direktor WFP za Jemen Ričard Regan izjavio je da je "gubitak našeg kolege velika tragedija za našu organizaciju i humanitarnu zajednicu". 

U Jemenu traje građanski rat od 2014. godine, kada su pobunjeni Huti, koje podržava Iran, zauzeli veći deo severa i zauzeli prestonicu Sanu, primoravši međunarodno priznatu vladu da pobegne u egzil.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom ušla je u rat sledeće godine na strani zvanične vlade i ubrzo je sukob postao posrednički rat između dva najveća bliskoistočna rivala Saudijske Arabije i Irana. 

Sukob u Jemenu izazvao je jednu od najgorih humanitarnih kriza na svetu, dok je više od 150.000 ljudi, uključujući borce i civile, ubijeno.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR