Vesti

0

Mreža protiv nasilja: Ukidanje Anketnog odbora nasilje nad institucijama, vlast beži od odgovornosti

Izvor: Beta

Mreža protiv nasilja: Ukidanje Anketnog odbora nasilje nad institucijama, vlast beži od odgovornosti

Izvor: Beta / Amir Hamzagić

Ukidanje Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica koje su dovele do masovnih zločina u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca predstavlja uzrpaciju vlasti, nasilje nad skupštinom i oduzimanje legitimiteta narodnim poslanicima, ocenila je danas Mreža udruženja građana, novinara i medija protiv nasilja.

Na konferenciji za novinare rečeno je da je vladajuća većina ovom odlukom pokazala da ne želi da se razgovara o nasilju u društvu, da ne želi da građani saznaju istinu niti da učestvuju u bilo kakvom političkom odlučivanju, jer je jasno da anketni odbor ni na koji način nije mogao da ugrozi istragu.

Tamara Branković iz Otvorenog parlamenta izjavila je da nepotpisano saopštenje na sajtu Skupštine Srbije izgleda "kao da je neko hakovao skupštinski nalog", jer odluka koja je doneta u plenumu može biti izmenjena samo ponovnim glasanjem

"Pokazalo se u najvišem zakonodavnom telu da nisu važna pravila i procedure već ko je jači. U skupštini nam se dogodila Savamala. Država je prestala da postoji onog trenutka kada je nemuštim saopštenjem ukinuta odluka narodnih poslanika, da bi se sprovela politička volja i propaganda vlasti. Jer 193 poslanika glasala za odlukuo osnivanju, samo glasanjem u plenumu ta odluka može biti promenjena", objasnila je Branković.

Podsetila je i da je vlast na anketni odbor pristala tek pod pritiskom građana koji već mesecima protestuju protiv nasilja, ali očito su od starta pravili plan da manipulacijama i uzurpacijom institucija onemoguće rad.

"Plan je najbesramniji mogući. Sakrili su se iza bola roditelja, iza lažne empatije kako bu se spasili od mogućnosti da njihova politička odgovornost bude još vidljivija", rekla je Branković.

Branković je dodala da predstavnici vlasti dobro znaju šta je posao anketnog odbora i da on ne može ugroziti sudski proces, ali umesto to da objasne oni su sami izabrali tabloidni narativ i sprečavaju da se sazna na primer da li je politika države o kontroli oružja i streljana, da li su projekti protiv nasilja u školama dali ikakve rezultate, da li je iznošenje ličnih podataka o žrtvama pojaćalo traume ili da li su mediji doprineli normalizaciji nasilja.

Direkrtor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Igor Bandović ocenio je da su prve sve sednice Anketnog odbora pokazale da ne postoji politička volja da se razgovara o nasilju, van politikanstva i stranačkih prepucavanja.

"Mi smatramo da ova tema nije politička i pitanje je kroz koji ćemo mehanizam da razgovaramo? Da li će ovo društvo da ostane nemo pred nasiljem. Ako nemamo anketni odbor, gde ćemo da pričamo, jel treba da idemo kod predsednika da pričamo, na ulici? Građani traže da država ima mehanizam koji će da artikuliše tu temu", rekao je Bandović.

Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava pojasnila je da je uloga Anketnog odbora trebalo da bude da odgovori na pitanja šta ne valja u sistemu i šta možem da se promeni, a ukidanje pokazuje da vlast ne razume uloge institucija.

"U zemlji gde institucije rade svoj posao građani su zaštićeni i siurni, a prevencija se dešava svakodnevno. u takvoj zemlji nisu potrebne vođe i samozvani zaštitnici" rekla je Todorović.

Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa dodala je da je građanima ukinuta mogućnost da utiču na odluke, i da se pokazuje zašto građani traže pravdu na ulici.

Na konferenciji za novinare učesnici su izrazili očekivanje da će ovakvi potezi vlasti samo pojačati građanske proteste.

Mrežu udruženja građana, novinara i medija protiv nasilja čine najveće organizacije civilnog društva u zemlji među kojima su Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, Centar savremene politike, CRTA, Evropski pokret u Srbiji, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Partneri Srbija, RERI, Slavko Ćuruvija Fondacija i Share Fondacija.

Skupština Srbije saopštila je juče da je na molbu porodica nastradalih u tragediji koja se dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i njihovih punomoćnika, obustavila rad Anketnog odbora, dok se ne okonča krivični postupak pred tužilaštvom i pred sudom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR