Subota, 22.07.2023.

08:32

Svi predsednikovi ljudi: "Špijun" u kabinetu i žena na čelu mornarice

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je pitao direktora CIA Vilijama Bernsa da postane član njegovog kabineta.

Izvor: B92, Tanjug

Svi predsednikovi ljudi:
EPA-EFE/TING SHEN / POOL

Bajden bi tim potezom, prenose mediji, uzdigao na stepen više jednog od najbližih saradnika po pitanju nacionalne bezbednosti i spoljne politike.

"Pod njegovim liderstvm, CIA vodi vrlo jasan, dugoročan pristup našim nacionalnim bezbednosnim izazovima", naveo je Bajden u saopštenju, aludirajući na Bernsov pristup ruskom napadu na Ukrajinu i američkog takmičenja sa Kinom, preneo je Rojters.

O ovom potezu Bajdena ranije je pisao "Vašington post", koji je rekao da je potez uglavnom simboličan i da Berns ne bi dobio nova ovlašćenja.

Šef Info-Pacifičkog programa u Džerman Maršal fondu u SAD, Boni Glejser, rekla je da bi postavljanje Bernsa odrazila Bajdenovo poverenje u direktora CIA i njegovo iskustvo.

Berns nije prvi direktor CIA koji bi ušao u administraciju predsednika. Bivši direktor CIA nije prvi koji će postati član neke administracije - i bivši predsednik Bil Klinton je postavio direktore CIA Džona Dojča i Džorža Teneta da budu deo njegovog kabineta.

Zvaničnik Bele kuće rekao je da nije neobično za predsednike da uključe predstavnike agencija u njihove kabinete.

Bajden želi prvi put da stavi ženu na čelo ratne mornarice SAD

Takođe, Džozef Bajden spreman je da postavi admirala Lisu Franketi da predovodi ratnu mornaricu, čime bi postala prva žena član Združenih generalštaba američke vojske, prema rečima zvaničnika Ministarstva odbrane. Franketi bi zamenila šefa pomorskih operacija, admirala Majka Gildeja, kome se ove jeseni završava četvorogodišnji mandat, preneo je "Politiko".

Franketi bi mogla da bude blokirana u Senatu, pošto republikanski senator republikanac iz Alabame Tomi Tubervil samostalno blokira više od 270 vojnih unapređenja zbog Pentagonove politike u vezi sa abortusom.

Ona trenutno služi kao zamenik šefa pomorskih operacija i trenutno je broj dva ratne mornarice.

Karijeru je provela u površinskim ratnim brodovima, tek je druga žena na funkciji zamenika šefa, i jedna je od samo nekoliko žena koje su se uzdigle do čina sa četiri zvezdice u vojsci SAD.

Odabravši Franketi za taj posao, Bajden je odbacio predlog ministra odbrane Lojda Ostina, koji je za taj posao preporučio drugog oficira admirala Semjuela Papara, koji vodi Pacifičku flotu SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

11 h

Podeli: