Dostupni linkovi

U ruskim napadima na skladišta u Odesi uništene velike količine žitarica


Skladište žitarica uništeno ruskim raketnim napadom, Odesa, 21. jula 2023.
Skladište žitarica uništeno ruskim raketnim napadom, Odesa, 21. jula 2023.

Četvrti dan ruskih raketnih napada na ukrajinske lučke instalacije na Crnom Moru, u petak, 21. jula, je zapaljeno skladište žitarica u regiji Odesa, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Bilo je ozlijeđenih, a uništena je velika količina hrane uskladištene za izvoz, naveli su regionalni dužnosnici i vojska, dok se borbe nastavljaju duž cijele istočne fronte.

Regionalni guverner Oleh Kiper kazao je da je Rusija lansirala krstareće rakete s brodova na Crnom moru, uništavajući terminal za žitarice i ranivši dvije osobe.

"Nažalost, pogođen je terminal za žitarice u regiji Odesa. Neprijatelj je uništio 100 tona graška i 20 tona ječma. Dvije osobe su ranjene u eksploziji", rekao je Kiper.

Crnomorska luka Odesa ponovo meta ruskih napada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Kiper je naveo da su prvo dva projektila pogodila žitnicu i izazvala požar, a zatim je treća projektila pogodila dok su vatrogasci pokušavali ugasiti plamen.

Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Yuriy Ihnat istaknuo je da su do četiri krstareće rakete pogodile infrastrukturne ciljeve južno od grada Odese.

"Nažalost, naša sredstva detekcije i uništavanja nisu dovoljna da pokriju cijeli teritorij Ukrajine i unište nadolazeće projektile i bespilotne letjelice", rekao je Ihnat.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je ruska mornarica 21. jula izvela "vježbu bojeve vatre", samo nekoliko dana nakon što je Kremlj rekao da će se teretni brodovi na putu za ukrajinske luke na Crnom moru smatrati potencijalnim vojnim ciljevima.

Ruski projektili su 20. jula pogodili regije Odese i Mykolayiva, kada je poginulo dvoje ljudi, a ranjeno 20, uključujući petero djece. I tada je pričnjena velika šteta na lučkim instalacijama i uskladištenom žitu.

Udari su, također, pogodili stambena područja u središtu Odese i Mykolayiva.

Ukrajinsko ministarstvo energetike saopćilo je da su meta bili terminali za žitarice i lučka infrastruktura u lukama Odesa i Chornomorsk.

U Čornomorsku je u proteklih nekoliko dana uništeno 60.000 tona žitarica, navelo je ministarstvo.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruski udari "namjerno" gađali mjesta u regiji Odesa koja se koriste za izvoz žita, nakon što je Rusija odbila produžiti ugovor o žitu.

Zelenski se 21. jula sastao s vojnim zapovjednicima kako bi razgovarali o situaciji na ratištu i inicijativi za žito.

"Nastavljaju se radovi na zaštiti luka i infrastrukture za žito", rekao je, dodajući da je zapovjednicima naložio da pripreme akcijski plan za nastavak žitnog koridora i razrade diplomatske korake.

Šefica političkih pitanja Ujedinjenih naroda Rosemary DiCarlo rekao je u Vijeću sigurnosti 21. jula da ruski napadi na ukrajinske crnomorske luke riskiraju "dalekosežne efekte na globalnu sigurnost hrane, posebno u zemljama u razvoju".

"Svaka opasnost od širenja sukoba kao rezultat vojnog incidenta u Crnom moru - bilo namjerno ili slučajno - mora se izbjeći pod svaku cijenu, jer bi to moglo rezultirati potencijalno katastrofalnim posljedicama za sve nas", rekla je.

Eskalacija na Crnom moru dolazi u trenutku kada Kijev izvještava o novom pokušaju Rusije da se vrati u ofanzivu na sjeveroistoku.

XS
SM
MD
LG