Dostupni linkovi

Ukrajina nacionalizira banku povezanu s ruskim tajkunima


Potez od 21. jula stavit će Sense banku, ranije poznatu kao Afla-Bank Ukrajina, pod upravljanje ukrajinskog Ministarstva financija
Potez od 21. jula stavit će Sense banku, ranije poznatu kao Afla-Bank Ukrajina, pod upravljanje ukrajinskog Ministarstva financija

Ukrajinska vlada kupila je banku Sense, koja je povezana sa sankcioniranim ruskim oligarsima Mikhailom Fridmanom i Pyotrom Avenom, nakon što je centralna banka (NBU) odlučila ukloniti tu instituciju iz ukrajinskog financijskog sektora.

Ukrajinski dužnosnik Yaroslav Zheleznyak kazao je da će taj potez staviti banku, ranije poznatu kao Afla-Bank Ukrajina, pod upravljanje ukrajinskog Ministarstva financija, piše Current Time.

Vladin potez uslijedio je dan nakon što je centralna banka navela da će privremena uprava biti postavljena za Sense banku, nakon što Vlada odobri njezinu nacionalizaciju.

Taj potez je poduzet zbog povezanosti banke s Fridmanom i Avenom, koji su trenutno su pod sankcijama u Ukrajini, saopćila je centralna banka.

Očekuje se da će Vlada Ukrajine završiti nacionalizaciju Sense banke do kraja vikenda.

Prošlog mjeseca, nominalni vlasnik banke Sense, ABH Holdings S.A. sa sjedištem u Luksemburgu, zatražio je od ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu prodaju banke evropskom investitoru.

Skhemy (Schemes), istraživački projekt Radija Slobodna Evropa, izvijestio je da su ruske kompanije povezane s Fridmanom bile uključene u snabdijevanje odjećom i hranom ruskih trupa koje su napale Ukrajinu, te da su, također, osiguravale tehničku opremu za rusku nacionalnu gardu koja se koristi u ratu u Ukrajini.

U septembru prošle godine, Financial Times i The Washington Post citirali su izvore koji govore da je Fridman razgovarao s američkim dužnosnikom, ponudivši milijardu dolara za napore Ukrajine da obnovi infrastrukturu oštećenu ruskim napadima, u zamjenu za ukidanje sankcija koje mu je nametnuo Zapad.

Fridman je tada negirao ove informacije. U maju 2022. ukrajinske vlasti zamrznule su Fridmanovu imovinu, procijenjenu na 416 miliona dolara, koju je držala Alfa-Bank Ukrajina.

Predsjednik Ukajine Volodimir Zelenski naknadno je potpisao zakon kojim se dopušta nacionalizacija imovine i imovine pojedinaca koji podržavaju rusku invaziju na Ukrajinu, pokrenutu u februaru 2022.

Fridman, 59-godišnji rusko-izraelski biznismen rođen u Ukrajini, bio je osnivač Alfa-banke i izrastao je u jednog od najbogatijih biznismena u Rusiji.

Evropska unija ga je sankcionirala u okviru niza poteza protiv Rusije zbog rata protiv Ukrajine.

EU ga je opisala kao "glavnog ruskog financijera i pomagača užeg kruga predsjednika Rusije Vladimira Putina".

Fridman i 68-godišnji Aven, jedan od njegovih glavnih partnera u Alfi, reorganizirali su 2013. svoje posjede nakon prodaje svog udjela u ruskoj naftnoj kompaniji TNK-BP za 14 milijardi dolara.

Osnovali su novu investicijsku grupu sa sjedištem u Londonu pod nazivom LetterOne, no obojica su se povukla iz nove kompanije nakon što je EU uvela sankcije u martu 2022.

XS
SM
MD
LG