Svet

0

Ministarka Begović u Vašingtonu sa zvaničnicima Svetske banke o ulaganjima

Autor: SI

Izvor: Beta

Ministarka Begović u Vašingtonu sa zvaničnicima Svetske banke o ulaganjima

Izvor: Beta/UNDP Communications Serbia/ministarstvo nauke, inovacija i tehnoloskog razvoja

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović nastavila je posetu SAD razgovorima u Vašingtonu sa zvaničnicima Svetske banke o potencijalnim daljim ulaganjima te institucije u nauku, inovacije i startap eko sistem.

Posle razgovora sa izvršnim direktorom i predstavnikom Srbije u Svetskoj banci Dominikom Favrom i potpredsednicom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Karolinom Sančez, Begović je rekla da je predstavila projekat Bio4 Kampusa, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

"Razgovarali smo o Projektu akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva, koji se već implementira u Srbiji i koji ima za cilj da kroz transformaciju naučnih instituta dođemo do promene u samom naučnom ekosistemu i da pojačamo inovacionu delatnost naučnih instituta, kao i da se poveća broj startap kompanija", kazala je Begović.

Navela je da je bilo reči i o daljim ulaganjima i planovima, pre svega za Bio4 kampus, piše u saopštenju.

"Dogovorili smo se da počnemo razgovore o daljoj podršci kroz prisustvo različitih eksperata u Srbiji, koji će nam pomoći da razvijemo dalje Bio4 Kampus i da povećamo broj startapa koji se formiraju iz instituta. Pomenuli smo da bi bilo dobro da proširimo taj projekat na fakultete. Tako bismo zahvatili celu naučnu zajednicu i polako se usklađivali sa savremenim događajima", dodala je.

Favro je rekao da je "impresioniran ambicijom povodom inovacija koju Srbija pokazuje" i da je bilo "ekstremno značajno" videti kako Svetska banka reaguje na predloge koje je iznela Begović, kada je u pitanju veštačka inteligencija i biotehnologija.

"Nema mnogo zemalja koje dođu u Svetsku banku sa željom da razmene takva iskustva, a u slučaju Srbije je to prošlo ekstremno dobro i obećavajuće, radujem se da vidim konkretnu kolaboraciju i partnerstvo Srbije i Svetske banke", kazao je Favro.

Favro je jedan od 25 izvršnih direktora odbora Svetske banke i predstavlja devet zemalja, među kojima je i Srbija, navodi se.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR