Marko Milosevićfoto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Dok sam gledao video-snimak Marka Miloševića, unuka Slobodana Miloševića, kako se 17. jula obraća javnosti, neposredno pred sednicu Glavnog odbora SPS i „kiselo“ osmehivanje Ivice Dačića, koji je pre toga rekao da će ga predložiti za člana ovog odbora, a povodom obeležavanja 33 godine postojanja SPS, upoređujući to sa simbolikom stradanja Isusa Hrista na 33. rođendan, kad je kamenovan i razapet a zatim vaskrsao, što upravo očekuje i za svoju partiju na čijem je čelu već 20 godina, setih se misli Meše Selimovića o vlasti, izrečene u njegovoj knjizi „Tvrđava“.

„Postoje tri velike strasti, alkohol, kocka i vlast. Od prve dvije ljudi se nekako mogu izliječiti, od treće nikako. Vlast je najveći porok. Zbog nje se gine, zbog nje se gubi ljudski lik. Neodoljiva je, kao čarobni kamen, jer pribavlja moć.“

„Ja sam takođe jako zainteresovan da se bavim pravnom naukom. Eto, voleo bih da iskoristim priliku da podelim nešto. Pravo je moja velika ljubav, konkretno međunarodno javno pravo. Imajući to u vidu, postoje problemi sa kojima se suočavamo i kao društvo i kao zemlja i ja se nadam da će biti prilike da donesemo što je moguće bolje rešenje“, rekao je Marko Milošević, koji za razliku od svog oca po kome i nosi isto ime, nije izbegao u Rusiju već sa majkom ostao da živi u Požarevcu.

Želja da se mladi Milošević bavi pravnom naukom je razumljiva i prihvatljiva samo ukoliko bi se ostvarivala izvan politike i bez podrške stranke, u nekoj instituciji gde se na prvom mestu vrednuju stručni, profesionalni kvaliteti. Njegov predlagač za člana GO SPS bio je briljantan student Fakulteta političkih nauka u Beogradu, odsek novinarstvo, ali se, i pored što pripadnike ove profesije u žargonu nazivaju „sedmom silom“, ipak opredelio za profesiju koja je među „prvim silama“ po moćima.

Te moći ne proizilaze iz oficijalnih nadležnosti u organima vlasti već iz pribavljenih, vaninstitucionalnih koje političari sami sebi dodeljuju, posebno nedemokratskim sistemima, kao što je u Srbiji. One se u većem delu srpske javnosti smatraju poželjnim imidžom, sposobnošću, uz onu narodnu:

„Ko nije za sebe, nije ni za druge“, pa se takve radnje u većini slučajeva nikad krivično ne procesuiraju. Poznat je slučaj „kofer“ iz 2006, kad je u stan Dejana Simića, tadašnjeg viceguvernera NBS, upala policija i uhapsila ga zajedno sa Vladanom Zagrađaninom, Dačićevim kumom, u to vreme direktorom marketinga SPS, a pod optužbom da se u nađenoj torbi pored njih nalazi mito u iznosu od 100.000 evra. Ono što je danima interesovao javnost i medije je činjenica da je Dačić napustio stan samo 15 minuta pre upada policije. Dejan Simić i Vladan Zagrađanin pravosnažno su oslobođeni optužbi za primanje mita zbog nedostatka dokaza, dok se Dačić u postupku pojavio kao svedok.

"Meša Selimović, Ivica Dačić i Milošević junior" 1
Foto: Privatna arhiva

Primera afera srpskih političara dok su na vlasti ima napretek. Tako je u leto 2017. Aleksandar Vulin, u to vreme ministar odbrane a sada direktor BIA, koga je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država stavilo 11. jula 2023. na listu sankcija, morao da objašnjava javnosti odakle mu novac za stan od 107 kvadrata, u vrednosti od oko 244.000 evra. Vulin je tada rekao da je novac pozajmio od ženine tetke iz Kanade, a na pitanje kako je uspeo da unese toliku količinu novca u zemlju, neuverljivo istakao da je unosio devet po devet hiljada evra pri svakom povratku iz Kanade.

Agencija za borbu protiv korupcije je utvrdila da to nije tačno: ovaj iznos nije uplaćen na njegov ili na račun njegove supruge, carini nisu prijavili da su novac uneli u zemlju, a da je kao jedini „dokaz“ o pozajmici bila priznanica na kojoj nije bilo potpisa tetke Vulinove supruge.
Međutim, to mu nije smetalo da bude na ključnim pozicijama u Vladi Republike Srbije.

Zato je Meša Selimović potpuno u pravu kad je o vlasti rekao: „Ona je duh iz Aladinove lampe, koji služi svakoj budali koja ga drži. Odvojeni ne predstavljaju ništa; zajedno, kob su ovog svijeta. Poštene i mudre vlasti nema, jer je želja za moć bezgranična. Čovjeka na vlasti podstiču kukavice, bodre laskavci, podržavaju lupeži, i njegova predstava o sebi uvijek je ljepša nego istina.“

Autor je diplomirani politikolog-novinar

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari