EU podržava evropsku perspektivu BiH, poziva na uzdržavanje od retorike koja stvara podele 1foto EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska unija izrazila je nepodeljenju podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao ujedinjene i suverene zemlje, i istovremeno pozvala političke aktere u BiH da se uzdrže od provokativne retorike i retorike koja stvara podele, uključujući i onu koju dovodi u pitanje suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet zemlje.

U Zaključcima posle petog sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-BiH, koji je održan 19. jula uveče, EU je pozvala na prestanak glorifikacije ratnih zločinaca, a političke aktere da aktivno rade na pomirenju.

U delegaciji BiH na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje bili su predsednica Saveta ministara BiH Borjana Krišto (HDZ), ministar odbrane BiH Zukan Helez (SDP) i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD).

EU je u saopštenju pozdravila dodelu BiH statusa kandidata za članstvo u EU, kao i formiranje izvršnih i zakonodavnih vlasti na državnom i entitetkom nivou posle opštih izbora 2. oktobra 2022. godine i reforme koje su do sada preduzete.

Istovremeno, izražena je duboka zabrinutos zbog „zakonodavnih inicijativa i najava iz Republike Srpske koje su suprotne evropskom putu BiH, uključujući secesionističku retoriku koja dovodi u pitanje ustavni poredak zemlje“.

„Eu je izrazila žaljenje zbog usvajanja zakonodavstva u RS o neprimenjivanju odluka ustavnog suda BiH u ; tom entitetu. Ti zakoni nemaju pravnu osnovu“, navela je EU, pozivajući entitetske parlamente da što pre popune upražnjena mesta u ustavnom sudu kako bi se obezbedilo njegovo neometano funkcionisanje. ; ; ;

U zaključcima, EU je pozdravila uspostavljanje pukta za saradnju sa Europolom sa nekoliko godina kašnjenja, i ujedno pozvala BiH na hitno usvajanje zakona protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Pozdravljen je i napredak u upravljanju ilegalnim migracijama i ocenjeno da BiH mora da unapredi svoje zakonodavstvo u oblasti azila, da sklopi statusni sporazum sa evropskom graničnom službom Froonteks i da se uskladi sa viznom politikom EU.

EU je pozdravila i usvanje akcionih planova za integraciju Roma i o pravima LGBT zajednice, ali je naglasila i da jedan od ključnih prioriteta ostaje stvaranje sigurnog okruženja za delovanje civilnog društva, tako što će se poštovati evropski standardi slobode udruživanja i slobode okupljanja.

U saopštenju je izražena ozbiljna zabrinutost zbog zakonodavne inicijative u RS da se kriminalizuju kleveta i uvreda i targetira civilno društvo.

EU je ponovo naglasila važnost garantovanja slobode izražavanja, okupljanja, i udruživanja, kao i zaštite i inkluzije ; ranjivih grupe, i da se obezbedi inkluzivno i kvalitetno obrazovanje za sve.

Pozdravljajući aktivno učešće BiH u regionalnoj saradnji, uključujući i jedinstveno regionalno tržište, EU je pozvala BiH da ratifikuje i preostali ugovor o mobilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari