Automobili

Četvrtak, 20.07.2023.

10:54

Mister Bin se u Gudvudu pojavio u Toyoti – na vodonik VIDEO

Rouan Atkinson, većini poznatiji kao Mister Bin stigao je u Gudvud na tamošnji Festival brzine, gde je nastupio u jednom od najboljih sportskih noviteta poslednjih godina.

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Default images

Atkinson je došao u Gudvud sa zadatkom, a to je da promoviše vodonik kao gorivo. Pomalo neočekivano za sve one koji znaju da je popularni glumac vatreni poklonik motora sa unutrašnjim sagorevanjem, ali i strastveni kolekcionar automobilskih klasika.

Stvari postaju jasnije kada kažemo da je vozio koncept zasnovan na Toyoti GR Yaris. Reč je o automobilu čiji je 1.6-litarski trocilindrični turbo motor modifikovan da radi na vodonik. Dakle, automobil nema vodonične gorivne ćelije i ne radi na struju, već i dalje postoji klasično sagorevanje goriva, ali to više nije benzin. Inače, Atkinson poseduje GR Yaris, a Toyota je istinski pohvalila ovaj potez jer ima za cilj da zadrži klasične motore sa unutrašnjim sagorevanjem u životu. Jednako pozitivno mišljenje ima i za Formuli 1, koja nastoji pronaći put održivosti klasičnih motora kroz hibridne tehnologije.

Istovremeno, Atkinson, koji je dobro upućen u tehnologiju, nema mnogo reči hvale za elektrifikaciju i električne automobile. U članku za Gardijan ove godine napisao je da se oseća "prevareno" kada su u pitanju električna vozila, rekavši da bi bilo "možda bolje zadržati svoj stari benzinski automobil nego kupiti EV".

Inače, Rouan Atkinson u svojoj kolekciji ima veliki broj klasika automobila, od McLarena F1, preko primeraka modela luksuznih marki Bentley i Rolls-Royce, do jangtajmera, kao što su Lancia Delta HF Integrale, Lancia Thema 8.32 i Mercedes 500E.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: