20. jul  2023. 08.41  →  18.06 | Izvor: Tanjug, RTV

Nevreme izazvalo probleme širom Srbije, dežurne ekipe rade na sanaciji (VIDEO)

BEOGRAD -

Više osoba povređeno je tokom jakog nevremena koje je sinoć zahvatilo veći deo Srbije, a dežurne službe su na terenu u mnogom gradovima kako bi sanirale posledice.

video icon

Zbog posledica olujnog vremena koje je sinoć pogodilo Srbiju proglašena je vanredna situacija u Sremskoj Mitrovici, Šidu i Rumi.

nevreme6644

Dodaju da su pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice (VSJ) i Sektora za vanredne situacije (SVS) MUP-a intervenisali širom zemlje, a tokom intervencija spaseno je 20 osoba.

11.59 - Novosadske gradske službe rade na sanaciji posledica nevremena

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić održao je sednicu Gradskog štaba za vanredne situacije, sa koje je upućen apel svim građanima da, iz bezbednosnih razloga, samoinicijativno ne uklanjaju granje i stabla sa električnih vodova, srušenih u sinoćnjem nevremenu.

11.17 - Proglašena vanredna situacija u Sremskoj Mitrovici, Rumi i Šidu, dve osobe teže povređene, velika materijalna šteta

U Sremskoj Mitrovici su usled vremenskih nepogoda dve osobe teže povređene - jedna je zadobila povrede vratnih pršljanova, a druga lica i glave. Pored Sremske Mitrovice uvedena je vanredna situacija u opštinama Ruma i Šid.

9.59 - Danas vanredna sednica Pokrajinske vlade zbog jakog nevremena koje je pogodilo Vojvodinu

Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, zakazao je za danas sednicu Pokrajinske vlade, kako bi se sagledale posledice nevremena koje je pogodilo Vojvodinu i Novi Sad.

9.57 - JKP "Gradsko zelenilo" sanira štetu na više od 300 lokacija u Novom Sadu

Uraganska oluja koja je pogodila Novi Sad nanela je veliku materijalnu štetu, na sreću bez ljudskih žrtava, navodi se u saopštenju JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad i dodaje da su njihove ekipe spremno dočekale jučerašnje olujno nevreme. Na osnovu preporuka i obaveštenja nadležnih gradskih službi već rano popodne Zelenilo je formiralo šest timova od preko 100 zaposlenih sa mašinama, koji su bili u pripravnosti i koji su odmah nakon prvih prijava građana izašle na teren da saniraju štetu koju je oluja nanela na više od 300 lokacija u gradu.

9.40 - Apel građanima Bačke Palanke da ne uklanjaju granje i stabla sa električnih vodova

Opštinski štab za vanredne situacije Opštine Bačka Palanka apeluje na sve građane opštine Bačka Palanka da iz bezbedonosnih razloga samoinicijativno ne uklanjaju granje i stabla sa električnih vodova, srušena usled vremenske nepogode na teritoriji opštine Bačka Palanka u toku jučerašnjeg dana.

nevreme33566

U Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici dve osobe teže su povređene - jedna je zadobila povrede vratnih pršljanova, a druga lica i glave, rečeno je za Tanjug.

mup, vatrogasac, pozar, nevreme

U bolnici u Sremskoj Mitrovici tokom noći su pregledane 42 osobe, od kojih je 38 pušteno na kućni oporavak. Nevreme je izazvalo meterijalnu štetu i na teritorijama grada Šapca, Loznice, Vladimirca, Koceljeva, Bogatiću i Čačku.

nevreme95432

U čačanskom selu Trbušani jak vetar podigao je i odneo krov tribina na stadionu FK "Polet", konstrukcija je pala na lokalni put, ali i prugu, pa je neko vreme bio u prekidu železnički saobraćaj Čačak-Požega.

Sinoćnja oluja izazvala je i nekoliko požara na teritoriji grada Čačka koji su brzom intervencijom vatrogasnih ekipa lokalizovani na vreme.

Nakon jučerašnjeg nevremena u Čačku, na UPS Opšte bolnice u ovom gradu javilo se osam pacijenata zbog povreda zadobijenih.

cacak, nevreme

"Jedna pacijentkinja javila se zbog zadobijenih povreda grudnog koša i ona je zadržana na odeljenju Hirurgije, ostali pacijenti javili su se sa lakšim telesnih povredama i oni su pušteni na dalje kućno lečenje", potvrdila je PR služba Opšte bolnice u Čačku.

Kako navodi reporter Tanjuga, nevreme je izazvalo veliku materijalnu štetu u Šapcu koja u ovom trenutku još uvek nije procenjena, a dežurne ekipe su na ulicama i rade na raščišćavanju.

U Ulici kralja Milana između broja 53-55 srušio se krov sa zgrade. Takođe u istoj ulici je oštećen i strujni stub.

Srušen je i krov srednje poljoprivredne škole, koji je pao na vozilo veterinarske stanice.

Iz veterinarske stanice su naveli za Tanjug da je "prava sreća što je na kraju pričinjena samo materijalna šteta, koja se procenjuje na, milion i po dinara, jer je u trenutku kada se krov srušio u ambulanti bilo ljudi.

U Novom Sadu su dežurne ekipe na terenu i rade na na sanaciji štete.

Kako je rečeno Tanjugu iz službe Hitne pomoći njihove ekipe su imale su povećan broj poziva, ali su brzom reakcijom uspeli da zbrinu povređene koji nisu ugroženi.

Bez krova su ostale dve škole, gradska i prigradska naselja su ostala bez struje, kao i fabrika vode što je prouzrokovalo kratkotrajni prekid u snabdevanju.

U gotovo svim delovima Novog Sada na kolovoz su obarana stabla, a na glavnim bulevarima došlo je do pada semafora i saobraćajnih znakova koji su prouzrokovali dodatne blokade u saobraćaju.

Nevreme je u Kruševcu izazvalo veliku materijalnu štetu, lomilo je drveće i grane, oštetilo krovove i izazvalo prekide u snabdevanju strujom.

Značajnu štetu distributivnoj mreži električne energije i izazvalo uvećan broj kvarova, posebno na teritoriji Distributivnog područja Kraljevo i Distributivnog područja Niš, saopštila je Elektrodistribucija Srbije.

Supružnici D.R. (61) i D.R. (54) su povređeni sinoć u Nišu kada je usled nevremena na Babinom zubu stablo palo na njihov auto, rečeno je Tanjugu u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu.

D.R. je zadobio višetruke prelome i povredu jetre i on je nakon dijagnostike smešten u šok odeljenje klinike za anestezijuu.

Njegova supruga D.R. zadobila je prelome dva rebra, potkolenice, butne kosti i kontuziju pluća i ona je primljena na ortopediju.