Najnovije vesti
Slobodno vreme
Ispovest jedne mame: Spasilo me je prethodnih letovanja i bez ovoga više ne idem na odmor

Ispovest jedne mame: Spasilo me je prethodnih letovanja i bez ovoga više ne idem na odmor

Ove godine sam odlučila da na more ponesem više kupaćih kostima nego odevnih kombinacija. Nisu mi verovale ni sestra ni majka da ću onaj porodični kofer u koji sam pakovala samo svoje stvari do prošle godine iskoristiti da spakujem svo četvoro bića koja jedva čekaju da svratimo u fast food na auto putu. Raduju mu se posebno jer ih ne vodimo često na slična mesta i ovo je znak da krećemo na odmor.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: Enveto elements
.

Spisak imam od prošle godine, a ove sezone sam redukovala sve. Malo sam više desetkovala suprugove stvari, malo manje svoje i dečije. Rekla sam mu to već, onako usput, dok sam po apotekama i drogerijama mirisala koji gel za tuširanje biram ovog leta. Otkud znam, valjda je čuo da ima par promena! Sigurna sam da mi neće zameriti jer sam mislila kao i svake godine na ono što nam je svima potrebno.

Svaki letnji odmor do sada naučio me je mnogo toga. Posle bezbroj čuvenih “molim te još saaaamo 5 minuta” objasnio nam je grčki pedijatar šta je to plivačko uho. Tada smo obišli pola apoteka ne bismo li našli čuveni Vaxol ®sprej za uši koji nam je mnogo pomogao! Dobro se sećam, prskali smo ga u uši baš svi u porodici. Ima nastavak koji se pere i pogodan je za tretman cele porodice.

Vaxol® sprej sam malo više izguglala kada sam došla u Srbiju jer sam shvatila “pa, ovo stvarno radi”. Naime, nakupljeni ušni vosak može uzrokovati simptome poput začepljenog uha, bola u uhu, kao i oslabljen sluh. Vaxol® sprej pomaže da bakterije iz vode ne dospeju u ušni kanal i tako dođe do infekcije. Od te godine više štapiće za uši ne nosim, mada sam i do tada znala da su jako štetni jer sabijaju ušni vosak (cerumen) duboko u kanal. Vaxol® sprej za uši sadrži maslinovo ulje koje na prirodan način pomaže da se potisnuti ušni vosak omekša i ukloni.

Što se ishrane tiče, uvek nosim probiotike za sve nas. Deca jedu kao da smo ih izgladnjivali do polaska na more (majka je govorila voda iscrpi, al se ne sećam da smo mi kao deca imali baš sladoled skoro pa po svakom izlasku iz vode). Zabolelo je grlo tog leta našu dvanaestogodišnju ćerku, ali srećom imala sam Trachisan® kod sebe, izuzetnu pomoć za bolno grlo. Muž kaže da njega nije zabolelo od ‘ladnog piva, ali bilo kako bilo, pokrila sam ih oboje. Prođe i taj odmor!

Pošto ove godine idemo i na planinu posle mora, zlu ne trebalo, znam koliko sam ja trapava iako deci pričam kako sam bila u izviđačima sve dok nisam upoznala njihovog tatu. Tada sam upoznajući njega valjda sve našla i otkrila (tako on voli da kaže), prestala da obilazim vrhove Srbije i postala sam pravi izviđač po forumima i apotekama – šta imati sa sobom ako nas snađe ubod ježa, padnu sa montbajka, ili ih ponovo pored silnog mazanja ne budem spasila od ujeda komaraca i drugih insekata. I kao svaka žena izviđač, sigurna sam da i ti to radiš ili ćeš posle moje ispovesti uraditi, guglala sam po forumima šta kažu drugi meni srodni ljudi.

„Kupi Tyrosur® reče jedna“, „O, da da, mazala sam ja klincu Tyrosur® i kada je ’overio’ kolena na kotorskom šetalištu.“ „Ma vidi, imam ih četvoro, svašta sam probala ali Tyrosur® gel mi je nekako bio proizvod baš za sve“, rekla mi je farmaceutkinja iz komšijske apoteke. Ona je čak sinu mazala i bubuljice na čelu.

Kupih ja i Tyrosur® gel za brže zarastanje rana – farmaceutkinja mi je savetovala da uzmem veće pakovanje (postoji od 5g i od 15g). Neće se baciti i stvarno je istina! Prijatno hladi ranu, pomaže da se spreči nastanak infekcije jer sadrži antibiotik tirotricin i možeš ga kupiti bez recepta. Ma sa njim možeš tretirati skoro sve rane – ogrebotine, oderotine, ako raščešu ranu od komarca, žuljeve, akne… Ma čak i posle depilacije ga možeš namazati u tankom sloju i pomaže kod uraslih dlaka. Verovala ili ne, pomogao nam je čak i posle opekotina od sunca!

A ja? Ma uvek budem u petoj brzini pred odmor. Završi sve poslovne obaveze (da li su stresniji dani pred odmor ili po povratku sa odmora, evo, ne znam i dalje), pokupuj sve što nam je potrebno, spakuj, pronađi apartman za našeg kućnog ljubimca... Hiljadu obaveza! Barem 2-3 puta godišnje izlazi mi herpes na usni. Povezala sam da se ispoljava kada mi opadne imunitet, kada ne spavam dovoljno, kada sam pod stresom, kao i sada. Ovog juna sam imala čak 3 puta! Čitajući stručne tekstove, naišla sam na podatak da herpes je vrlo čest leti i da ga može izazvati čak i UV zračenje. Kupila sam u apoteci SoreFix® rescue, pomoć protiv herpesa! Tubica je veoma izdašna, i evo traje mi skoro sigurno godinu dana. Ne ostavlja trag na usni pa me slučajni prolaznici i ne zagledaju, ublažava simptome. Jako je važno da ako kao ja imaš već iskustva sa herpesom na usni prepoznaš simptome (peckanje, svrab, pulsiranje, bol...) i odmah naneseš SoreFix® i mažeš ga sve do potpunog zaceljenja odnosno dok krasta ne otpadne. Sadrži čak i SPF 30, a bez bojazni se može naneti i deci posle 4. godine ukoliko ova letnja napast pokuša da pokvari letovanje, ali neće moći!

Tako, pod punom borbenom opremom, krećemo na put. Pasoši tu, platne kartice tu, muž za volanom, deca već vade sendviče. Do fast food-a na auto putu i dalje vraćam film jesam li zaključala stan. Jesam, jesam, radim ja to mehanički, ali ne treba da sumnjam u sebe.

Važno mi je samo da sam ponela putnu apoteku, sve drugo možemo kupiti i tamo, ali dobre stvari ne menjam. Sada sigurno shvataš zašto sam redukovala obim stvari koji nosimo. Spoznala sam da na more idemo da uživamo i da budemo sigurni.

Sve proizvode koje sam ti savetovala možeš kupiti u apotekama širom Srbije.

.
Foto: Promo
.