Utorak, 18.07.2023.

20:48

Eskobar predstavio izveštaj: Poziv Srbiji i tzv. Kosovu, ključna obaveza ZSO

Specijalni izaslanik SAD za ZB Gabrijel Eskobar predstavio je pred Komitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma izveštaj o angažmanu SAD na Balkanu.

Izvor: Kosovo online

Eskobar predstavio izveštaj: Poziv Srbiji i tzv. Kosovu, ključna obaveza ZSO
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Eskobar je pozvao još jednom Srbiju i tzv. Kosovo da ispune sporazume, navodeći da je ključna obaveza Kosova da formira Zajednicu srpskih opština.

Eskobar je u izveštaju poručio da se politika SAD na Zapadnom Balkanu zasniva na jednostavnom principu - nastavak integracije regiona u evroatlantske strukture.

"Ta integracija jača Evropu kao geostrateškog partnera; učvršćuje demokratsko upravljanje i vladavinu prava; čini zemlje Zapadnog Balkana sigurnijim i prosperitetnijim – a time i region kao bolji bezbednosni i trgovinski partner za Sjedinjene Države", kazao je Eskobar.

On je podsetio na tenzije na severu tzv. Kosova i pozvao obe strane da ispune sve svoje obaveze, neophodne za nastavak napredovanja na njihovom evropskom putu.

Odnos tzv. Kosova i Srbije opisao je kao težak, ali i dodao da je EU u februaru i martu uz snažnu podršku SAD postigla napredak u Sporazumu o putu normalizacije odnosa i implementacije aneksa koji pruža okvir kroz koji Kosovo i Srbija ispunjavaju svoje obaveze.

Istakao je da je ključni element ispunjavanje obaveza tzv. Kosova preuzetih 2013. godine, a to je da se formira Zajednica srpskih opština.

"Zajednica bi osnažila opštine sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom za koordinaciju o zajedničkim izazovima u pružanju nekih javnih usluga, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i lokalni ekonomski razvoj. Štaviše, Kosovo i Srbija dogovorili su da međusobno priznaju dokumenta i nacionalne simbole. I, što je najvažnije, prema tom sporazumu, Srbija više neće lobirati protiv Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama", navodi Eskobar u dokumentu.

Dodao je da od kada su strane postigle sve sporazume, bilo je ozbiljnih provokacija, a došlo je i do eskalacije tenzija i neprihvatljivog nasilja srpskih demonstranata protiv Kfora, policije i novinara na severu Kosova.

Kao odgovor, NATO je rasporedio rezervne elemente za pojačanje misije, naveo je Eskobar i dodao da je poboljšano držanje na severu tzv. Kosova kako bi se obezbedila bezbednost i sigurnost.

"Sa EU smo pozvali na hitnu deeskalaciju, uključujući održavanje novih opštinskih izbora i izbora za gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova u kojima učestvuju etnički Srbi i na ponovno fokusiranje na primenu sporazuma postignutog u okviru dijaloga uz posredovanje EU. Zajedno sa našim evropskim partnerima, ostajemo angažovani na Kosovu i Srbiji, pozivajući obe strane da ispune sve svoje obaveze koje su neophodne za nastavak napredovanja na oba njihova evropska puta", naveo je Eskobar.

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, Eskobar je rekao da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ostaje fokusiran na, kako kaže, "demontažu Dejtonskog mirovnog sporazuma i državnog ustava", a da SAD ostaju čvrste u podršci Visokom predstavniku u BiH u suprotstavljanju pretnjama Dejtonskom sporazumu.

Naveo je i da se u Crnoj Gori vidi obnovljen zamah ka ostvarenju evropske budućnosti, a nedavne predsedničke i parlamentarne izbore ocenio je kao slobodne i mirne.

Ukazao je i da su i Albanija i Severna Makedonija otvorile pregovore o pristupanju EU te da su te dve zemlje solidni partneri u podsticanju normalizacije između Srbije i tzv. Kosova i čvrsti saveznici NATO.

Eskobar je naveo da su transatlantske i evropske integracije od suštinskog značaja za smanjenje štetnosti uticaja Rusije i Kine, ali i korumpiranih lokalnih aktera, koji pokušavaju da destabilizuju region i ometaju integraciju.

Navodi da Rusija ostaje ekskluzivni snabdevač prirodnim gasom nekim zemljama na Balkanu, što je, kako je naveo, ozbiljna pretnja regionalnoj bezbednosti.

"Čak i dok vodi rat u Ukrajini, Kremlj hrani dezinformacije – često na srpskom jeziku izlaze sa ciljem da seju podele, nepoverenje i međuetničke i verske tenzije", kazao je.

Dodaje da SAD treba da nudi alternative za izgradnju otpornosti na te uticaje, a to je usklađivanje partnera sa standardima EU za nabavku kritičnih infrastruktura i stranih investicija, zatim za suzbijanje dezinformacija i razvijanja čistih, pouzdanih, pristupačnih i raznovrsnih izvora energije.

"Građani Zapadnog Balkana žele bolju budućnost za svoju decu. Naš angažman pomaže u realizaciji tog sna i nastavak dvopartijskog angažmana u Kongresu ostaje ključan za taj uspeh", zaključio je svoje izlaganje Eskobar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: