Kako je Bata Živojinović “muvao” Tea Angelopulusa: Radoslav Zelenović za 24sedam o Palićkom festivalu i najuzbudljivijem trenutku

17.07.2023

19:30

0

I pored brojnih umetnika, glumaca i svih onih koji su vezani za film, kao i premijera, za ovu filmsku manifestaciju ipak nije “karakterističan” crveni tepih

Kako je Bata Živojinović “muvao” Tea Angelopulusa: Radoslav Zelenović za 24sedam o Palićkom festivalu i najuzbudljivijem trenutku
Radoslav Zelenović - Copyright Damir Vujković

- Stvari koje traju 30 godina poput Palićkog filmskog festivala najlepše su kada se o njima priča, a kada ih stvarate, to je noćna mora. Meni se dešavalo u počecima festivala da na papiru imamo pet filmova, a da zapravo imamo 2,5 filma.  Jer “pola” filma treba da stigne odenekud, a druga dva takođe sa dva različita mesta - priča Radoslav Zelenović, direktor Filmskog festivala na Paliću, o tome kako je nastajao festival koji ove godine slavi jubilarnih 30 godina.

Damir Vujković
 

Istine radi, prvi “probni” festival održan je 1992. godine, međutim, kako kaže ona narodna “prvi mačići se bacaju u vodu”, tako da se za “početak istorije” ipak uzima izdanje  festivala od 1993. godine.

Jedan od najuzbudljivijih trenutaka na festivalu

Među domaćim festivalima, Palićki se izdvaja po tome što se na njemu može videti presek onog najboljeg evropskog kada je reč o filmu.

I upravo se zato dodeljuje nagrada "Aleksandra Lifka", za doprinos evropskoj kinematografiji. Galerija onih koji su je dobili je zaista impozantna, a među njima su i vanvremesnki umetnici poput jednog Kloda Leluša ili našeg Dušana Makavajeva.

Ove godine “Lifka” je pripala glumcima Bogdanu Dikliću, Nikoli Ristanovskom, i reditelju Andreasu Drezenu.

Damir Vujković
 

- Za mene je posebno bio uzbudljiv trenutak bio kada su na otvaraju festivala na Letnjoj pozornici počeli da se pojavljuju dosadašnji dobitnici nagrade "Aleksandar Lifka". Od njih 48 ili 49, samo troje nije došlo na Palić da primi nagradu. Ti ljudi su temelj evropske i naše kinematografije. Ta činjenica da je jedan relativno mali festival uspeo da dovede takve ljude je najbolja i najupečatljivija lična karta našeg festivala - ističe Zelenović.

Bata Živojinović i Teo Angelopulos veliki prijatelji

Za ovih 30 godina festival je bio domaćin mnogim umetnicima, kako je sve to “izgledalo nekad” svi oni koji posete zelenu oazu Park na Paliću mogu da se uvere zahvaljujući starim fotografijama koje su postavljene, na posebnim panoima.

Zelenović je kao direktor festivala zaista bio u prilici da bude domaćin velikim umetnicima I da na neki način bude “svedok istorije evropske kinematografije”.

On ne voli da priča o anegdotama sa samog festivala jer veliki umetnici ipak zaslužuju da se više pamte po svojim delima nego anegdotama, kojih je uvek pregršt kada je reč o mestima gde se susreću različiti umetnici i karakteri. Ipak, za 24sedam je izdvojio jednu a glavni akteri su Bata Živojinović I Teo Angelopulos.

Damir Vujković
 

- Te godine nagrade su dobili Bata Živojinović i Teo Aneglopulos, obojica moji veliki prijatelji. U jednom trenutku vidim ih zajedno i prilazim Bati i krišom mu govorim “nemoj da daviš čoveka”. Na to mi Bata odgovara u njegovom duhovitom tonu, kako on samo zna: “Ma pusti me bre, vidiš da muvam čoveka da mi da neku ulogu, samo snima neke filmove" - prisetio se velikom osmehom Zelenović dvojice svojih velikih prijatelja i umetnika.    

Bez crvenog tepiha

I pored brojnih umetnika, glumaca i svih onih koji su vezani za film, kao i premijera, za Palićki festival ipak nije “karakterističan” crveni tepih.

Damir Vujković
 

- Mi smo jedna ozbiljna oaza za film. Mi smo svečarski, nismo zvezdaški. Nemamo crveni tepih ali imamo najbolje evropske filmove. Cilj nam je da autore susretnemo sa publikom, a onda i da se publika susretne sa filmovima koji otvoreno I kritički govore o vremenima u kojima živimo – zaključuje Zelenović.

Bonus video:

  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike