Turistička godina dobro počela, mogla bi biti rekordna

BEOGRAD – Podaci Republičkog zavoda za statistiku o dolascima turista kao i izveštaji sa samih turističkih destinacija pokazuju da je turistička sezona počela dobro i ako se nastavi ovim tempom možemo očekivati da ovo bude rekordna godina za srpski turizam, izjavila je direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

„Statistički podaci kažu da ove godine imamo za 33 odsto više dolazaka i čak 26 odsto više noćenja stranih turista u odnosu na prethodnu godinu. Raste i broj domaćih turista, a prema informacijama od kolega sa terena, turističke destinacije su nam dobro popunjene, a za one koji još nisu rezervisali smeštaj ovo je poslednji trenutak da to urade, dok još ima mesta“, rekla je ona za Tanjug.

Kada je reč o najtraženijim destinacijama istakla je da su za domaće turiste na prvom mestu naše banje, a zatim planinski centri.

Među banjama najposećenije su Vrnjačka Banja, Banja Koviljača, Prolom, Lukovska Banja, a sada i nova Kuršumlijska Banja, dok su od planina najposećenije Zlatibor, Divčibare, Tara, Kopaonik, Stara planina, Zlatar.

„Generalno turisti traže odmor u prirodi, odmor koji podrazumeva i aktivnosti i relaksaciju, a sve su interesantnija ona mesta koja imaju i neka kupališta“, istakla je sagovornica Tanjuga.

Stranci, a najviše ih dolazi iz Rusije, Turske, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kine, Nemačke, Rumunije, Bugarske, Hrvatske u najvećem broju dolaze u gradove.

Na prvom mestu je Beograd gde se realizuje više od 53 odsto svih noćenja inostranih turista, a slede Novi Sad, Niš, Kragujevac, Subotica, pa tek onda planinski centri i banje.

Labović ističe da je pandemija promenila neke navike naših turista, pa se oni više nego ranije odlučuju za odmor u Srbiji, ali ne planiraju previše unapred putovanje, tako da je sve više rezervacija realizovanih u poslednjem trenutku.

Razvoju turizma i povećanju broja turista uveliko doprinose razne manifestacije, a njih je tokom leta najviše.

„Ove godine u našem kalendaru događaja imamo više od 950 registrovanih manifestacija, a one kao dodatni sadržaji daju dodatni kvalitet destinacijama. Tematski su raznolike, dosta je onih koje su okrenute ka tradiciji, neke su okrenute muzici i kulturi. U narednom periodu imaćemo Guču, Nišvil, ARLEMM, veoma su zanimljive i one koje su vezane za prirodu pa smo prošlog vikenda imali Kosidbu na Rajcu, ove nedelje imamo Drinsku regatu u Bajinoj Bašti, a u narednom periodu biće organizovano još regata“, rekla je Labović.

Prema njenim rečima manifestacije koje su okrenute tradiciji više privlače domaće turiste dok se stranci osim poseta velikim festivalima sve češće odlučuju i za manje manifestacije jer su one autentične i različite od onoga sa čime su imali prilike ranije da se sretnu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.