Ponedeljak, 17.07.2023.

10:47

Crna Gora u "crvenom"; Hitno upozorenje: Ekstremno visok rizik od požara

Na području Crne Gore proglašen je crveni meteoalarm, jer će od danas područje te države biti pod snažnim uticajem toplog tropskog talasa.

Izvor: Tanjug

Crna Gora u
Foto: Profimedia

U pojedinim delovima očekuju se visoke tropske temperature vazduha i preko 40 stepeni Celzijusa .

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju, temperature vazduha će biti znatno iznad prosečnih za ovo doba godine u pojedinim mestima očekuje se obaranje dnevnih temperaturnih rekorda. U najtoplijim delovima na širem prostoru Podgorice i Danilovgrada, očekuje se da će temperatura vazduha dostizati i prelaziti 40 stepeni.

Temperature više od 40 stepeni najavljene su na području Podgorice i Danilovgrada. Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti.

“Ova meteorološka situacija, između ostalog, narednih dana usloviće intenzivno sušenje površinske i niske vegetacije i time stvoriti vrlo visok do ekstremno visok indeks opasnosti od požara (FWI) što ukazuje na vrlo visok do ekstremno visok rizik od požara (wildfire) na otvorenom prostoru (FWI oko 50-60)”, navodi MUP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: