Uprkos velikoj borbi: Đoković bez titule na Vimbldonu

Novak Đoković nije uspeo da odbrani titulu na Otvorenom prvenstvu Engleske u Vimbldonu.
Uprkos velikoj borbi: Đoković bez titule na Vimbldonu
Foto: Beta/AP
On je u finalu izgubio od Španca Karlosa Alkarasa posle velike borbe u pet setova, sa 1:6, 7:6 (8:6), 6:1, 3:6, 6:4.
Đoković, u svom 35. grend slem finalu, nije uspeo da stigne do 24. tutule sa najvećih turnira i tako se izjednači sa rekorderkom Margaret Kort. 
On je, takođe, propustio priliku i da izjednači rekord Švajcarca Rodžera Federera po broju trofeja na Vimbldonu.
 
Na drugoj strani, Alkaras je osvojio prvu titulu u svom prvom finalu na Vimbldonu, odnosno drugi grend slem trofej i postao treći najmlađi šampion Vimbldona posle Borisa Bekera i Bjorna Borga.
 
Španac je ovom pobedom, takođe, prekinuo Đokovićevu dominaciju na Centralnom terenu pošto mu je naneo prvi poraz posle deset godina, a prekinuo je i niz srpskog tenisera od 34 pobede na Vimbldonu.
 
Đoković je odigrao sjajan prvi set, a nakon što se malo mučio u uvodnom gemu. Spasao je tada jednu brejk loptu, ali je nakon toga vezao pet gemova, uz dva brejka, i poveo sa velikih 5:0. Posle više od pola sata igre, Španac se upisao na semafor, ali je Đoković naredni gem dobio sa "nulom" za vođstvo od 1:0 u setovima.
 
Alkaras je zaigrao bolje u drugom setu, poveo je sa 2:0, ali je Đoković već u narednom gemu vratio brejk. Posle poena od 29 udaraca, Đoković je spasio jednu brejk loptu i izjednačio na 2:2 i nakon toga više nije bilo brejk prilika.
 
Drugi set je rešen u taj-brejku - Đoković je prvi stigao do set lopte i nije je iskoristio, ali Alkaras jeste svoju prvu za 8:6 i 1:1 u setovima. Srpski teniser je tako prekinuo niz od 15 dobijenih taj-brejkova na grend slem turnirima.
 
Loše je Đoković počeo treći set, izgubio je prvi gem na svoj servis, a potom je u četvrtom gemu propustio dve brejk lopte nakon čega je usledio antologijski gem.
 
Najduži gem na meču - posle skoro pola sata velike borbe, 13 izjednačenja, devet gem lopti za Đokovića, Alkaras je iskoristio sedmu brejk loptu za velikih 4:1. Taj gem je i rešio pobednika trećeg seta, pošto je Španac naredna dva gema dobio bez većih problema za preokret u finalu i vođstvo od 2:1.
Đoković je u drugom gemu četvrtog seta spasao dve vezane brejk lopte, da bi potom u petom iskoristio svoju treću i poveo sa 3:2. U poslednja dva gema četvrtog seta, Đoković je ispustio samo dva poena - iskoristio je drugu set loptu i odveo meč u peti set.
 
I Alkaras i Đoković su na početku odlučujućeg gema propustili po jednu brejk loptu, da bi Španac u trećem ipak napravio brejk i poveo sa 2:1. Taj jedan brejk je na kraju bio dovoljan Špancu da slavi posle velike borbe koja je trajala četiri sata i 42 minuta.
  • Detelinarac

    17.07.2023 14:56
    @podbarac
    Kakva spektakularna zamena teza, pozavideo bi Vam i onaj što često gostuje na državnoj frekvenciji. :)

    Iako je Vama apsolutno jasno na šta ovde mislim, ipak ću ostaviti objašnjenje, čisto da ne bude zabune.
    Ovde se radi o nečemu sasvim drugom, a sveopšte prisutnom u manjim grupicama nezadovoljnih individualaca - a to je likovanje nakon bilo kakvog neuspeha miljenika našega naroda, našeg ponosnog sunarodnika.
    Na taj način verovatno manifestujete nezadovoljstvo činjenicom da ovakvi uspešni ljudi koji su potekli iz naših krajeva obaraju mnoge argumente za Vaš lični neuspeh. Ali i toga ste verovatno u nekoj meri svesni. :)

    Sve najbolje.

  • Podbarac

    17.07.2023 11:20
    @detelinarac
    Mrzitelj sprskog roda i poroda je svako ko se drzne dirnuti u svetog Nola? Interesantno.
  • Detelinarac

    17.07.2023 08:48
    @Prva Srbija @Lanmi
    Zapravo iznenađujuće mali broj hejtera na ovoj vesti.
    Naravno, uvek će biti mrzitelja srpskoga roda i poroda, ali drago mi je da vas je sve manje. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Zvezda osvojila ABA ligu

Košarkaši Crvene zvezde osvojili su ABA ligu, pošto su kao gosti u trećoj utakmici finala plej ofa pobedili Partizan sa 82:76 (20:18, 22:20, 17:14, 23:24) i finalnu seriju dobili sa 3:0.

Zverev osvojio masters u Rimu

Nemački teniser Aleksander Zverev osvojio je danas titulu na masters turniru u Rimu, pošto je u finalu pobedio Čileanca Nikolasa Jarija sa 6:4, 7:5.

Odbojkašice Srbije poražene od Brazila

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije izgubila je danas u Rio de Žaneiru od selekcije Brazila sa 0:3 (15:25, 19:25, 19:25), u četvrtoj utakmici Lige nacija.

Prva pobeda odbojkašica Srbije u Ligi nacija

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije zabeležila je prvu pobedu u ovogodišnjem izdanju Lige nacija, pošto je u drugom meču turnira u Rio de Žaneiru pobedila Tajland sa 3:0.