"Sve je izgledalo kao neko prokletstvo": Bračni par autobusom prošao kroz superćelijsku oluju u Vojvodini i neviđeni strah

14.07.2023

20:00

0

Kada smo prešli granicu kazali su nam da idemo pravo ka nevremenu, ali kada smo se približili, odsekli smo se, rekli su Anka i Predrag Matić

"Sve je izgledalo kao neko prokletstvo": Bračni par autobusom prošao kroz superćelijsku oluju u Vojvodini i neviđeni strah
superćelisjki oblak napravio haos u Vojvodini - Copyright Foto:Printskrin/Instagram/192

Što smo do juče gledali na filmovima, sada možemo da vidimo i u Srbiji! Superćelijski oblak sinoć je napravio pravi haos u Vojvodini. Ljudi koji su ga videli ili doživeli tvrde da je sve izgledalo "kao prokletstvo".


- Uvek u ovo vreme dolazimo iz Nemačke u Srbiju - rekli su Anka i Prerdrag Matić koji žive u nemačkom gradu Gisenu. -  Kada smo prešli granicu kazali su nam da idemo pravo ka nevremenu, ali kada smo se probližili, odsekli smo se. Muž i ja smo se samo uhvatili za ruke. Ceo život živimo u Nemačkoj i ovako nešto čak ni tamo nismo doživeli.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

A onda je njihov autobus prošao pravo kroz oluju.

 

 

- Sve je izgledalo kao neko prokletstvo. Toliko je bilo mračno, autobus je išao sve sporije, a vozač je samo odmahivao glavom. Grad je lupao po limenom krovu, a kroz prozor smo videli da vetar čupa suncokret, a onda, se nje videlo ništa...Kao da smo ušli u decembar i one hladne i maglovite dane kada ne vidite prst pred okom. Trajalo je sve 15 minuta i bilo je zapanjujuće.

Korisnici društvenih mreža su takođe komentarisali da su prizori iz Zrenjanina, Vrbasa, Temerina, a u roku od sat vremena temperatura se spustila za 10 stepeni.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

 

Superćelije: Spektakularni oblaci koji oduzimaju dah i donose ekstremne vremenske pojave

Superćelije, oblaci koji izgledaju kao invazija vanzemaljaca, predstavljaju fascinantne prizore koje priroda stvara. Ovi oblaci su često meta lovaca na oluje i ljubitelja ekstremnih vremenskih pojava, ali istovremeno mogu izazvati ozbiljnu štetu na područjima gde se pojave.

 

 

Superćelije se odlikuju postojanim i snažnim rotirajućim uzlaznim strujama. Nastaju u nestabilnoj vazdušnoj masi, pri čemu je ključan uslov njihovog formiranja prisustvo silaznog vetra u višim slojevima atmosfere, dok pri tlu obično duvaju južni ili jugoistočni vetrovi. Ova kombinacija vetrova stvara horizontalno rotirajuće kretanje vazduha u donjim slojevima troposfere. Brzo uzdižuće kretanje vazduha transformiše horizontalnu rotaciju u vertikalnu, što je često spektakularno vidljivo u strukturi ovih impresivnih oblaka.

Superćelije imaju karakterističnu strukturu koja omogućava da kiša ili grad padaju daleko od izvora toplog i nestabilnog vazduha koji hrani oluju. Ove oluje se ne guše u sopstvenom hladnom vazduhu i u nekim slučajevima mogu trajati satima, pokrivajući velika područja ispod sebe. Superćelije često izazivaju velike grudvice grada, snažan vetar i tornade.

Danas, zahvaljujući sveprisutnosti fotoaparata i pametnih telefona, slike ovih izuzetnih prirodnih pojava često preplavljuju internet, donoseći divlju prirodu direktno u naše domove. Međutim, važno je napomenuti da iako su ovi oblaci impresivni za posmatranje, mogu biti izuzetno opasni i izazvati destruktivne efekte na svojem putu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike