Suspendovan izvoz oružja iz Srbije 1Foto: Printscreen / Pink

Ministar odbrane Miloš Vučević potvrdio je danas da je Vlada Srbije, na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, usvojila zaključak i da je narednih 30 dana suspendovan izvoz naoružanja i vojne opreme iz naše namenske industrije, odnosno grupacije odbrambena industrije Srbije.

Vučević je rekao da prioritet dobija Vojska Srbije i da će joj fabrike iz grupe odbrambene industrije isporučiti sve što joj je potrebno, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Time ćemo dodatno ojačati odbrambene kapacitete naše države, odnosno Vojske Srbije, razumeći sve okolnosti koje nas okružuju i prateći sve činjenice koje su relevantne po pitanju procene bezbednosti naše države. To ne znači da Srbija ide u rat, to ne znači da prizivamo rat, ali dobro procenjujemo sve bezbednosne rizike i izazove, pratimo sve ono što se dešava i spram toga se vladamo“, rekao je Vučević.

Naša procena je, kako je naglasio Vučević, da u ovom trenutku komercijalni poslovi ne mogu da imaju prioritet u odnosu na pitanje bezbednosti otadžbine i da ono što se proizvodi u namenskoj industriji mora, pre svega, da bude usmereno ka Vojsci Srbije u skladu sa njenim potrebama.

„Ne pravimo nikakve megalomanske planove, ništa što nije sinhronizovano sa strateškim planovima Vojske Srbije, samo dodatno ojačavamo naše kapacitete, odnosno Vojsku Srbije. Videćemo posle 30 dana kakva bude situacija i da li će se taj moratorijum na izvoz nastaviti ili će se vratiti u redovno poslovanje – namenska industrija će moći da pravi komercijalne poslove sa trećim stranama“, naglasio je Vučević.

On je istakao da država, preko Ministarstva odbrane, plaća sve što se uzima za Vojsku Srbije.

„To nisu pokloni, to niko ne deli, nego mi to platimo, samo kažemo da ne može da ima prednost neka firma iz neke druge države, nego prednost ima Vojska Srbije zato što je pitanje bezbednosti Srbije iznad svih komercijalnih poslova“, istakao je Vučević.

Vučević je rekao da je lažna optužba iz Belgije da je firma iz Valonije prodala komponente, tehnologiju i opremu za proizvodnju municije kompaniji Jugoimport-SDPR za fabriku u Uzićima i da je odatle proizvedena municija koja je završila u Rusiji.

On je istakao da 90 odsto ukupno proizvedene streljačke municije, pa i sportske municije u Srbiji, u fabrikama „Prvi partizan“ u Užicu i u Uzićima, u okviru Jugoimport-SDPR, ide na američko tržište.

Vučević je ocenio da je po ko zna koji put naša namenska industrija izložena hibridnim ratovima i stalnim optužbama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari