Dostupni linkovi

Indija lansirala letjelicu na Mjesec


Indija lansirala svemirsku letjelicu na Mjesec, 14 jula 2023.
Indija lansirala svemirsku letjelicu na Mjesec, 14 jula 2023.

Indija je 14. jula lansirala na Mjesec raketu sa bespilotnom svemirskom letjelicom Chandrayaan-3.

Radi se o trećoj misiji te zemlje koja pokušava da prva sleti blizu nedovoljno istraženog južnog pola Zemljinog satelita, piše BBC.

Letjelici će biti potrebno između 15 i 20 dana da uđe u orbitu Mjeseca, a tada će je naučnici početi usporavati kako bi joj omogućili sigurno slijetanje.

Raketa je ispaljena iz Sriharikote u južnoj državi Andhra Pradesh noseći svemirsku letjelicu Chandrayaan-3, dok su hiljade entuzijasta prisustvovale ovom događaju.

Hinduistička molitva za uspješno lansiranje Chandrayaan 3, 14. jula 2023.
Hinduistička molitva za uspješno lansiranje Chandrayaan 3, 14. jula 2023.

"Chandrayaan-3 je započeo svoje putovanje prema Mjesecu. Stanje svemirske letjelice je dosta dobro", objavila je na Twitteru Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO).

Šef ISRO Sreedhara Panicker Somanath kazao je da rover nosi pet instrumenata koji će se usredotočiti na otkrivanje fizičkih karakteristika površine Mjeseca, atmosfere blizu površine i tektonske aktivnosti.

"Nadam se da ćemo pronaći nešto novo", rekao je on za Mirror Now, prenosi BBC.

Najmnogoljudnija nacija na svijetu ima relativno niskobudžetni svemirski program koji se brzo približava prekretnicama koje su postavile globalne svemirske sile, navodi AFP.

Samo su Rusija, Sjedinjene Države i Kina dosad uspjele kontrolirano slijetanje na površinu Mjeseca.

Posljednji pokušaj Indije da to učini završio je neuspjehom prije četiri godine, kada je zemaljska kontrola izgubila kontakt nekoliko trenutaka prije slijetanja.

"Chandrayaan-3 piše novo poglavlje u indijskoj svemirskoj odiseji", napisao je na Twitteru indijski premijer Narendra Modi.

Ukoliko ostatak ove misije prođe po planu, Chandrayaan-3, što na sanskrtu znači "Mjesečeva letjelica", sigurno će sletjeti u blizini malo istraženog južnog pola Mjeseca između 23. i 24. augusta.

XS
SM
MD
LG