Pokret za preokret traži odgovornost zbog nereagovanje protivgradne odbrane 1Ilustracija Foto: pixabay /Hans

Pokret za preokret traži odgovornost za nereagovanje protivgradne zaštite i hitno ispitivanje stanja protivgradnih stanica u Srbiji. Šteta koju je napravio grad u više opština u Vojvodini mogla je biti mnogo manja, a možda i potpuno sprečena da su protivgradne stanice juče reagovale, navodi se u saopštenju Pokreta za preokret.

Kako se dodaje, uništeni su zasadi, oštećena vozila i kuće na području opština u severnoj Bačkoj i Banatu, Apatinu, Kuli, Vrbasu, Odžacima, Srbobranu, Žabalju, Zrenjaninu, Sečnju, Žitištu i delovima drugih opština, a nije se čulo ispaljivanje nijedne protivgradne rakete iako je nevreme bilo najavljeno nekoliko dana ranije.

„Nekoliko protivgradnih raketa ispaljeno je na području opštine Temerin. Iako je u opštinama pogođenim nevremenom postojalo preko 30 protivgradnih stanica njihova funkcija je nebrigom države prestala ili svedena na formalnost bez mogućnosti da reaguje u ovakvim situacijama, bilo zbog nedostatka ljudi ili raketa“, ukazuju u PZP.

Naovde da će značajan broj porodica u ove tri opštine ostati bez prihoda od ratarstva ili voćarstva.

„Uništeni su plastenici, a brojne ratarske kulture pretrpele su stopostonu štetu. Tako je u Bačkom Dobrom Polju čitav zasad maline potpuno uništen, budući da u tom selu svaka druga kuća gaji ovu voćnu kulturu. Šteta na vozilima i kućama je ogromna, a pravo je čudo što nema ljudskih žrtava imajući u vidu veličinu grada koji je poharao ovo područje. Dok državni vrh, posebno predsednik Aleksandar Vučić, ne propusti priliku da u svojim, gotovo svakodnevnim javnim nastupima, istakne nabavku oružja, municije, oklopnih vozila i vojnih aviona nikada do sada nije pomenuo činjenicu da je protivgradna odbrana potpuno uništena, a ona bi mogla da zaštiti građane od ogromne štete koju trpe godinama. U nove sisteme protuvgradne zaštite, koji koristi razvijeni svet, nije uloženo gotovo ništa“, zaključuju u Pokretu za preokret.

Nakon afričkih temperatura, Srbiju je juče popodne pogodilo nevreme sa gradom. RHMZ je prethodno izdao hitno upozorenje na vremensku nepogodu koja se približavala našoj zemlji.

Grad, kako prenose mediji, veličine teniske loptice padao je u Sprskom Miletiću, a uz grad olujni vetar duvao je u Vrbasu. Nevreme je zahvatilo i Kulu i Temerin ali i Apatin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari