14. jul  2023. 10.07  →  22.59 | Izvor: RTV

Vučević: Narednih 30 dana suspendovan izvoz naoružanja i vojne opreme iz naše namenske industrije – Vojska Srbije prioritet

BEOGRAD -

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević potvrdio je danas, govoreći o odluci o zabrani izvoza naoružanja i vojne opreme iz Srbije, da je Vlada Republike Srbije usvojila zaključak na predlog predsednika Republike Aleksandra Vučića, kao vrhovnog komandanta, i da je narednih 30 dana suspendovan izvoz naoružanja i vojne opreme iz naše namenske industrije, odnosno grupacije Odbrambena industrije Srbije.

video icon

- Prioritet dobija Vojska Srbije i sve ono što su potrebe Vojske Srbije će biti isporučeno od strane fabrika iz grupe odbrambene industrije. Time ćemo dodatno ojačati odbrambene kapacitete naše države, odnosno Vojske Srbije, razumejući sve okolnosti koje nas okružuju i prateći sve one činjenice koje su relevantne po pitanju procene bezbednosti naše države. To ne znači da Srbija ide u rat, to ne znači da prizivamo rat, ali dobro procenjujemo sve bezbednosne rizike i izazove, pratimo sve ono što se dešava i spram toga se vladamo – istakao je ministar Vučević.

milos, vucevic

Naša procena je, kako je naglasio ministar odbrane, da u ovom trenutku komercijalni poslovi ne mogu da imaju prioritet u odnosu na pitanje bezbednosti otadžbine i da ono što se proizvodi u namenskoj industriji mora, pre svega, da bude usmereno ka Vojsci Srbije u skladu sa njenim potrebama.

- Ne pravimo nikakve megalomanske planove, ništa što nije sinhronizovano sa strateškim planovima Vojske Srbije, samo dodatno ojačavamo naše kapacitete, odnosno Vojsku Srbije. Videćemo posle 30 dana kakva bude situacija i da li će se taj moratorijum na izvoz nastaviti ili će se vratiti u redovno poslovanje - namenska industrija će moći da pravi komercijalne poslove sa trećim stranama – naglasio je ministar Vučević.

On je, takođe, još jednom podvukao da država preko Ministarstva odbrane plaća sve što se uzima za Vojsku Srbije.

- To nisu pokloni, to niko ne deli, nego mi to platimo, samo kažemo da ne može da ima prednost neka firma iz neke druge države, nego prednost ima Vojska Srbije zato što je pitanje bezbednosti Srbije iznad svih komercijalnih poslova – istakao je ministar Vućević.

Odgovarajući na pitanje o poslednjim optužbama na našu namensku industriju iz inostranstva, ministar Vučević rekao je da je potpuno lažna optužba iz Belgije da je firma iz Valonije prodala komponente, tehnologiju i opremu za proizvodnju municije kompaniji „Jugoimport-SDPR“ za fabriku u Uzićima i da je odatle proizvedena municija koja je završila u Rusiji.

- Netačno, apsolutno netačno. Pojasnio bih to time što ću da kažem da 90 odsto ukupno proizvedene streljačke municije, pa i sportske municije u Srbiji, a imamo dve velike fabrike „Prvi partizan“ u Užicu i fabriku u Uzićima u okviru „Jugoimport-SDPR“, ide na američko tržište. Dakle, 90 odsto tržišta je Amerika. Sada neko pravi celu priču i interesantno je da je priča krenula s jedne nemačke televizije – rekao je ministar odbrane i dodao da je „Jugoimport-SDPR“ angažovao svoj pravni tim i da će proučiti ima li elemenata za tužbe, za povredu ugleda i časti kompanije.

Prema njegovim rečima po ko zna koji put je naša namenska industrija izložena hibridnim ratovima i stalnim optužbama.

- I to je neverovatno. Kod nas su trgovci oružjem “neki prevaranti i u sivoj zoni pod sankcijama”, a njihovi trgovci oružjem su valjda najugledniji građani. Mi ne smemo da proizvodimo naoružanje i vojnu opremu, a u drugim državama naoružanje i vojna oprema treba da se proizvodi, odnosno, oni da nam kažu šta mi i koliko smemo da proizvedemo - što je još jedan od pokazatelja složene pozicije Republike Srbije – istakao je ministar odbrane i naglasio da sa zadovoljstvom očekuje da delegacija iz Belgije proveri sve te navode i da vide da je apsolutno neistina o tome šta se navodi u tim izveštajima odnosno lažnim izveštajima.

Kako je istakao ministar Vučević, ovde je reč o hibridnom ratu.

- Stalno nas optužuju da smo prodali jednoj ili drugoj strani. Konstantno. Setite se lažne priče o Turskoj, da je Krušik prodavao artiljerijsku municiju kalibra 122mm preko Turske. I onda vidite da se ne podudaraju podaci koji se navode u tim otpremnicama. Vidite da je čist falsifikat. Ali to je nešto što se u kontinuitetu ponavlja. Setite se isfabrikovane afere Krušik koja je krenula iz Bugarske, koja ima konkurentsku firmu. Ali na žalost, u Srbiji to neko dočeka sa radošću i sladostrašću i onda učestvuje u urušavanju sopstvene države – rekao je ministar odbrane.

Ministar Vučević je poručio da mi čuvamo našu namensku industriju i da možemo da snabdevamo našu vojsku u dobroj meri iz sopstvenih kapaciteta, što znači da smo manje zavisni, ili malo više nezavisni, što je veoma korisno u ovim okolnostima.

Nastavljaju se napadi na namensku, još jedna lažna optužba

Ministar odbran izjavio je da se nastavljaju napadi na namensku industriju Srbije i odbacio kao lažnu optužbu informaciju da je firma iz Belgije prodala komponente, tehnologiju i opremu za proizvodnju municije SDPR-u za fabriku u Uzićima gde je navodno proizvedena municija koja je završila u Rusiji.

Potpuno lažna optužba iz Belgije da je firma iz Valonije prodala komponente i opremu za proizvodnju municije SDPR-u i da je odatle proizvedena municija koja je završila u Rusiji. Apsolutno netačno i iritantno, rekao je Vučević za Tanjug.

Vučević kaže da 90 odsto od ukupne proizvodnje streljačke, pa i sportske municije, koje se proizvode u fabrikama Prvi partizan u Užicu i SDPR u Uzićima, ide na američko tržište.

Vučević kaže da je interesantno da je cela priča krenula sa jedne nemačke televizije.

SDPR je angažovao svoj pravni tim. Mi ćemo proučiti da li ima elemenata za tužbe, za povredu ugleda i časti kompanije, da štitimo sva prava, rekao je Vučević.

Vučević je ocenio da je po ko zna koji put naša namenska industrija izložena hibridnim ratovima i stalnim optužbama.

Kod nas su trgovci oružjem prevaranti u sivoj zoni, a njihovi najugledniji građani. Mi ne smemo da proizvodimo naoružanje i vojnu opremu, a u drugim državama treba da se proizvodi, odnosno oni da nam kažu šta i koliko smemo da proizvedemo. To je još jedan od pokazatelja složene situacije Srbije, dodao je Vučević.

Kako je poručio, sa zadovoljstvom se očekuje delegacija iz Belgije da proveri sve ove navode.

Danas smo imali sastanak sa belgijskim ambasadorom. Čekamo njihovu delegaciju da odu u Uziće da provere sve i da vide da je to apsolutno neistina. Nema ni govora o tome šta se navodi u tim izveštajima koji su se pojavili u određenim medijima, rekao je Vučević.

Srbija se stalno optužuje da je prodala jednoj ili drugoj strani oružje, podsetio je Vučević i dodao da, nažalost, ima u Srbiji onih koji to dočekaju sa radošću i učestvuje u urušavanju sopstvene države.

Tagovi