Holivudski glumci i scenaristi u istorijskom štrajku, prvi put posle 60 godina

Lideri holivudskih sindikata glumaca izglasali su da se pridruže scenaristima u prvom zajedničkom štrajku posle više od šest decenija, stopirajući produkciju u industriji zabave.
Holivudski glumci i scenaristi u istorijskom štrajku, prvi put posle 60 godina
Foto: Beta/AP
Razlog za to je što su propali razgovori o novom ugovoru sa studijima i servisima za striming.
Izvršni direktor Udruženja filmskih glumaca - Američke federacije radio i televizijskih umetnika Dankan Krebtri-Ajrlend, rekao je novinarima da je rukovodstvo tog sindikata glasalo za obustavu rada nekoliko sati pošto im je istekao ugovor i posle prekida pregovora sa Alijansom filmskih i Televizijskih producenta koji predstavljaju poslodavce, uključujući Dizni, Netfliks, Amazon i druge.
Sindikalni lideri rekli su na konferenciji za novinare da su jednoglasno glasali za početak štrajka u ponoć.
 
To je od 1980. godine prvi štrajk za glumce filmskih i televizijskih emisija. I to je prvi put od 1960. godine da dva velika holivudska sindikata štrajkuju u isto vreme.
 
Šef Diznija Bob Iger upozorio je u četvrtak da bi štrajk glumaca imao "veoma štetan efekat na celu industriju".
 
Ulozi u pregovorima uključivali su i osnovnu i preostalu platu, za koju glumci kažu da je smanjena inflacijom. 
 
Sindikati glumaca uključeni u štrajk predstavlja više od 160.000 filmskih glumaca, televizijskih novinara, spikera, voditelja i kaskadera. Štrajk uključuje samo 65.000 sindikalnih glumaca iz televizijske i filmske produkcije, koji su velikom većinom glasali da ovlaste svoje lidere da proglase štrajk pre nego što su razgovori počeli 7. juna.
Više od 1.500 članova Udruženja pisaca Amerike štrajkuje otkako su njihovi pregovori propali i njihovi ugovor istekli 2. maja.
 
Pošto se štrajk očekivao, londonska premijera filma Kristofera Nolana "Openhajmer" je pomerena za sat raniije da bi glumci mogli da prošetaju crvenim tepihom pre početka štrajka.
  • Обсервер

    14.07.2023 12:01
    Потресно
    Баш сам се потресао због индустрије снова.... Нестаје лове, све дадоше за наоружање !
  • pera zdera

    14.07.2023 09:41
    Naravno da je bitna industrija pošto je to najveća propagandna mašinerija današnjice a i budućnosti. Istoriju nam pišu Netflix i ostali striming servisi. Neće ljudi da čitaju knjige već će gledati dokumemtarce koje ovi prave.
  • kizza

    14.07.2023 09:38
    nazalost
    Poslednja generacija pravih glumaca, zameniće ih AI generisani likovi kao i u gomili drugih zanimanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film