Najnovije vesti
Vesti Društvo
Superćerlijska oluja izazvala haos u Vojvodini

SUPERĆELIJSKA OLUJA IZAZVALA HAOS U VOJVODINI Prate je grad, jak vetar i gromovi, a može da izazove i TORNADO

Današnji dan doneo je vrhunac toplotnog talasa. Maksimalna temperatura dostigla je danas 38°C, u Beogradu 37°C, a onda je uveče stiglo nevreme. Pred sam kraj dana Vojvodinu su zahvatile veoma snažne grmljavinske oluje koje su se premeštale od zapada prema istoku.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
POK_nevreme_vesti_blic_safe_JG_VL.jpg
POK_nevreme_vesti_blic_safe_JG_VL.jpg

Oko 19 časova snažan grmljavinski sistem ušao je iz istočne Hrvatske, odnosno Slavonije na teritoriju Srbije i direktno se prvo obrušio na severozapadni i centralni deo Bačke. Ovaj grmljavinski sistem doneo je snažne superćelijske oluje području Apatina, Sombora, Odžaka, Vrbasa, Kule i drugih mesta u ovom delu Bačke.

Blic preporučuje

Oluje su bile praćene gradom, jakim gromovima i orkanskim vetrovima, pri čemu je pričinjena i materijalna šteta. Orkanski vetar obarao je i lomio stabla, rušio krovove, a velika šetata je i na poljoprivrednim i ratarskim kulturama.

U nastavku večeri ova snažna superćelijska oluja premeštala se dalje na istok i prešla preko centralnog dela Banata, pri čenu se obrušila na Bečej i Zrenjanin, a dalje i na šire područje Vršca, pre nego što u ovom trenutku nastavlja put preko zapada Rumunije.

Osim Bačkoj, superćelijska oluja donela je grad i stravično nevreme i srednjim predelima Banata.

Inače, olujni sistem koji je pred kraj dana i večeri prešao preko Vojvodine toliko je snažan da može da proizvede i tornada.

U ovom času situacija nad Vojvodinom se smirila, ali novi olujni sistem iz Hrvatske i Mađarske sa grmljavinskim olujama i pljuskovima zahvatiće u nastavku večeri Vojvodinu, a deo je hladnog fronta, koji će osveženje doneti tokom noći i severnim i zapadnim predelima Srbije, pri čemu će u petak biti svežije za 5 do 7 stepeni, pa će maksimalna temperatura u Srbiji u petak biti od 30 do 33°C, u Beogradu do 31°C. Vrelo vreme nastaviće se i dalje na jugu Srbije, uz temperature do 33°C.

I dok je ove večeri u Vojvodini osvežilo na 22°C, ostatak Srbije i dalje se "kuva", a u Beogradu je ove večeri 31°C.

Za vikend ponovo toplije, a početkom sledeće sedmice vrelo, u ponedeljak i do 40°C.

(Telegraf)