Rover Persevirans našao dokaz o životu na Marsu u krateru koji je dobio ime po mestu u Republici Srpskoj? 1Foto: EPA-EFE/NASA/JPL-Caltech

Persevirans, rover Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije Sjedinjenih Američkih Država (NASA), pronašao je značajno otkriće – organska jedinjenja u krateru Jezero na planeti Mars. Taj rover je detektovao organske materijale na svih deset mesta koja je istraživao na dnu tog kratera.

Naučnici ukazuju da su se ova jedinjenja takođe mogla razviti na nebiološke načine ali čak i da ona ne predstavljaju dokaz da je život nekada postojao na Marsu, rezultati nagoveštvaju složene organske uslove za ključne građevne blokove koji omogućavaju razvoj živih organizama. Organski molekuli poput onih uočenih u krateru Jezero sadrže atome ugljenika, a često i vodonika. To su inače osnovne komponente života kakav poznajemo na Zemlji.

One su uzbudljiv trag za astrobiolologe iako ih mogu stvoriti i procesi koji nisu povezani sa životom kakav poznajemo, tako da organski molekuli nisu dokaz života sami po sebi bez dodatnih dokaza koji se ne mogu objasniti nebiološkim, odnosno a biološkim procesima.

– Naši rezultati podržavaju zapažanja prethodnih robotskih misija na Marsu, koja ukazuju da je Crvena planeta nekada bila bogata organskim materijalom, jedinjenjima prvenstveno sačinjenim od ugljika i vodika, kao i da se deo tog organskog materijala može otkriti milijardama godina kasnije. Svako otkriće i opažanje nam daje više informacija koje nas približavaju razumwevanju istorije Marsa i toga da li je ta planeta imala uslove za postojanje život u prošlosti – izjavio je Razel Holis, iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu, prenosi Gizmodo.

Inače, krater Jezero je dobio ime po opštini u Republici Srpskoj. Eksperti smatraju da se na krateru nalazilo jezero, pre oko 3,5 milijardi godina, zbog čega je nazvan upravo po tom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari