Viši sud u Nišu odbacio zahtev Kijeva za izručenje ukrajinskog obaveštajca

od strane | jul 13, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Betadanas 15:05

Foto: YouTube printscreen

Vanpretresno veće Višeg suda u Nišu odbacilo je zahtev Kijeva za izručenje bišveg pripadnika ukrajinske bezbednosne službe Andrija Naumova osumnjičenog za pranje novca, potvrdio je za agenciju Beta portparol tog suda Miško Radivojević.

On je kazao da je nakon donošenja rešenja Vanpretresnog veća, predmet automatski upućen na dalje razmatranje Apelacionom sudu, kao višoj sudskoj instanci.

„Zakon ne predviđa mogućnost žalbe, već se takvi predmeti po automatizmu upućuju Apelacionom sudu“, rekao je Radivojević.

Bivši ukrajinski obaveštajac Andrij Naumov u pritvoru je od juna prošle godine i protiv njega se u Višem sudu vodi postupak za krivično delo pranje novca jer je 7. juna 2022. godine pokušao da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju vozilom u kome se nalazilo 608.000 evra i 125.000 dolara.

Naumov se pred sudom izjasnio da nije kriv za delo za koje ga Više javno tužilaštvo tereti.

On je pred sudom rekao da je novac koji je pronađen u njegovom automobilu njegov otac pozajmio od poslovnog partnera u cilju širenja privatnog biznisa, ali da je od toga odustao i novac planirao da uloži u kupovinu porodične kuće u Istanbulu.

Na poslednjem ročištu, Naumov je tražio da njegova supruga ne svedoči pred Višim sudom u Nišu, uz obrazloženje da bi time njena bezbednost bila ugrožena.

Ukrajinske vlasti su u međuvremenu zatražile od Srbije izručenje Naumova, a u zahtevu je navedeno sedam različitih krivičnih dela, uglavnom u vezi sa finansijskim kriminalom.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski oduzeo je Naumovu čin brigadnog generala i proglasio ga izdajnikom, nakon što je u Srbiji saopšteno da je uhapšen.

Naumov je nekada radio u državnom tužilaštvu, Službi bezbednosti Ukrajine, a rukovodio je Državnom agencijom za Černobilj.

Ukrajinski obaveštajac je posredstvom advokata kazao da bi izručenje za njega predstavljalo smrtnu kaznu i istakao da je u Ukrajini na njega pokušan atentata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 13. jul 2023.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.

– Bisera Veletanlić, muzičarka

Opširnije

Izvor: Danas.rs