Dostupni linkovi

Slučaj o audio snimcima koji su podstakli tuču u Skupštini Kosova


Tuča između poslanika Demokratske partije Kosova i Samoopredjeljenja, Priština, 13. juli 2023.
Tuča između poslanika Demokratske partije Kosova i Samoopredjeljenja, Priština, 13. juli 2023.

Kritike nakon objavljivanja audio snimaka u kojima se spominje šefica parlamentarne grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari Ljilja (Lila), povećale su tenzije na sjednici Skupštine Kosova u četvrtak, koja je kulminirala fizičkim obračunom.

Kusari Ljilja je priznala da je vodila razgovor sa Milanom Radoičićem, potpredsjednikom Srpske liste, najveće partije kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

Pokret Samoopredjeljenje i ranije je kritikovao ljude koji su bili u kontaktu sa Radoičićem, koji se nalazi na američkoj crnoj listi. Za njim tragaju i vlasti Kosova.

Audio snimke je prije nekoliko dana objavio portal Nacionale.

Od koškanja do tuče pred govornicom

Na plenarnoj sjednici u četvrtak ujutro, premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti držao je govor.

Pričao je o Radoičiću, odnosno o tome kako je 2021. godine njegova potjernica povučena, nekoliko dana prije formiranja Kurtijeve Vlade u Prištini.

"Tokom prethodnih vlada, ovaj glavni kriminalac je bio u Mitrovici, bio je u Prištini. Sada je naš doprinos što je on u hotelu na Kopaoniku, u Srbiji", rekao je Kurti.

Potom je poslanik opozicione Demokratske partije Kosova Mergim Ljuštaku (Lushtaku) prišao govornici i Kurtija polio vodom, kao i njegovog zamjenika Besnika Bisljimija (Bislimi).

U tom trenutku, u odbranu obojice stao je ministar finansija Hekuran Murati, kojeg je Ljuštaku odgurnuo rukama.

Bisljimi je flašom vode udario Ljuštakua, koji se potom fizički sudario sa ministricom pravde Aljbuljenom Hadžiju (Albulena Haxhiu).

Tuča među zastupnicima u Skupštini Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Istovremeno, poslanik Demokratske partije Kosova Hajdar Beća (Beqa) udario je ministra Muratija u lice.

Obje strane su razmjenjivale udarce.

Premijer Kurti je u tuči, okružen osiguranjem i svojim ministrima, bio gurnut te se zabio u poslaničku klupu blizu govornice.

Policija Kosova, koju je u salu pozvao predsjedavajući Skupštine Gljauk (Glauk) Konjufca, i tjelohranitelji premijera, intervenisali su u zaustavljanju tuče i ostali u sali sve dok je premijer nije napustio.

Poslanica Eliza Hodža, koja je govorila u ime Demokratske partije Kosova, pozvala je na raspuštanje Skupštine te raspisivanje izbora "što je prije moguće". Istakla je i da audio snimci "razjašnjavaju komunikaciju i odnose vlade Aljbina Kurtija sa Srpskom listom i Milanom Radoičićem".

Milan Radoičić se nalazi na američkoj crnoj listi zbog "umiješanosti u međunarodni organizovani kriminal".

Traži se zbog sumnje da je umiješan u zastrašivanje svjedoka u sudskom procesu poznatom kao "Brezovica".

Druga potjernica raspisana je za Radoičićem 2022. u slučaju "Brezovica" koji se tiče nelegalne gradnje, a u koji je umiješan i funkcioner Srpske liste Bratislav Nikolić. U tom slučaju Tužilaštvo iz Uroševca ga tereti za "zastrašivanje svjedoka".

Prva potjernica raspisana je 2019. i dovodi Radoičića u vezu u slučaju sa ubistvom Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda. Ivanović je ubijen sa više hitaca iz pištolja, ispred sjedišta te partije u Sjevernoj Mitrovici 16. januara 2018. godine.

Potjernica za Radoičićem je povučena u martu 2021. godine, nekoliko dana prije formiranja Vlade Aljbina Kurtija - i to bez obrazloženja.

Nakon tuče u Skupštini, Konjufca je odredio dvosatnu pauzu uz obrazloženje da nema uslova za održavanje sjednice.

"Ovo što se desilo u Skupštini Kosova je zaista neprihvatljivo, kažnjiva je i upotreba nasilja. Ovo je za svaku osudu", rekao je predsjedavajući Skupštine.

Osnovno tužilaštvo u Prištini je navelo da je otvorilo istragu u vezi sa tučom u Skupštini te da će pozvati na razgovor umiješane strane.

Osuda nemira u Skupštini

Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier osudio je fizičke obračune na sjednici.

Prema njegovim riječima, u svakoj demokratiji postoje razlike, ali "razlike treba rješavati diskursom", a ne nasiljem.

"Žalosno je ovo što se danas dogodilo u Skupštini Kosova. Volio bih da ovo nisam rekao: nasilje nikada nije prihvatljivo sredstvo izražavanja nezadovoljstva. U svakoj demokratiji često postoje razlike. Ali razlike se moraju riješiti kroz diskurs - temeljnu svrhu svakog demokratskog zakonodavstva", napisao je na Twitteru Hovenier.

XS
SM
MD
LG