Sada i zvanično: Vučić tražio od Vlade da zabrani izvoz oružja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložiće Vladi da se donesu akta radi obustavljanja izvoza naoružanja i vojne opreme u narednih 30 dana.
Kako pišu "Novosti", Vučić će to učiniti na osnovu Zakona o predsedniku Republike i Zakona o Vojsci Srbije, a zbog usložnjavanja bezbednosne situacije u državi.
Prema informacijama beogradskog lista, po isteku navedenog roka, Vučić će, zajedno sa Savetom za nacionalnu bezbednost, odlučivati da li će biti produžetka.
Takođe, u Odluci predsednik zahteva da se naoružanje i vojna oprema, uskladištena, proizvedena ili u fazi proizvodnje - u privrednim subjektima na teritoriji Srbije prioritetno stave na raspolaganje našim oružanim snagama i Ministarstvu odbrane.
 
Kako je Vučić nedavno rekao prilikom jednog od svojih obraćanja javnosti, a u vezi sa situacijom na Kosovu, Srbija se "ne sprema za bilo kakve ratove" i "učinila je sve da deeskalira sukob, ali je spremna da sačuva i živote svog naroda i svoju zemlju".
 
Vučić je tada najavio da će potpisati Odluku o zabrani izvoza svakog oružja, oruđa ili municije, jer "sve mora da bude pripremljeno u slučaju agresije na Srbiju".
 
Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da to ne znači da se Srbija sprema za rat, jer je učinila sve za deeskalaciju situacije na severu Kosova, ali da "to ne zavisi samo od nas".
Vučić je, govoreći o toj temi, dodao da Srbija i Vojska Srbije imaju dovoljno zaliha goriva - "92 dana dizela i 81 dan benzina" kao i da je vojska "100 odsto popunjena hranom i gorivom".
 
Izjavio je da se na Kosovu sprovodi tiho etničko čišćenje Srba zbog čega će, kako je najavio, zatražiti sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i hitnu sednicu Saveza bezbednosti UN, što je u međuvremenu i uradio.
  • botoneli

    13.07.2023 22:33
    A ja pomislio izvoz BOTOVA
    Mi bismo sa ovom vlašću i ovakvim predsednikom mogli da izvozimo botove. To bi bio odličan izvoz za državu. Izvezli bi sve što ne valja.
  • komsinica

    13.07.2023 20:48
    U narednih 30 dana. Auuuuu, kakva odlučnost!
  • Željko

    13.07.2023 18:20
    Alternativa
    umesto proizvodnje oružja da sade lekovitu marihuanu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".