Šef diplomatije Izraela u poseti Srbiji - šta su poruke? 1Printskrin Instagram Eli Koen

Odnosi Srbije i Izraela zasnovani su na istorijskoj bliskosti srpskog i jevrejskog naroda, koji su vekovima delili tragičnu sudbinu, posebno tokom Drugog svetskog rata, ocenjeno je danas u razgovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Države Izrael Elija Koena, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Ministar Koen je zahvalio srpskim vlastima i narodu na čuvanju mesta stradanja Jevreja i pozvao da se, na osnovama međusobnog poštovanja, unapredi svakodnevna saradnja Srbije i Izraela.

Vučić i Koen su razmotrili oblasti koje pružaju najveće mogućnosti za saradnju, poput nauke i inovacija, poljoprivrede i drugih, s obzirom na to da se ona sad uglavnom odvija kroz dugogodišnje značajno prisustvo izraelskih investitora u sektoru gradnje nekretnina, navedeno je u saopštenju.

Uputivši poziv izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da poseti Srbiju, Vučić je predložio da tom prilikom bude organizovan veliki biznis forum, na kojem bi učestvovale i zemlje regiona, kao i druge prijateljske zemlje.

Vučić je izrazio očekivanje da će izraelska strana, uprkos priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, pokazati razumevanje za srpske stavove u pogledu Kosova, naglašeno je u saopštenju.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, posle susreta sa izraelskim kolegom Elijem Koenom, da je razgovarano o mogućnosti konsolidacije političkih odnosa i daljem razvoju saradnje, zbog osećaja solidarnosti dva naroda, koji je i danas prisutan i da zato treba učiniti maksimum napora da se ti odnosi unaprede.

Dačić je, podsećajući da je poslednji put izraelski ministar spoljnih poslova bio u Srbiji 2014. godine, konstatovao da je to „apsolutno loše i negativno, imajući u vidu karakteristiku odnosa dva naroda“.

Naši odnosi sa Izraelom temelje se na istorijskoj bliskosti srpskog i jevrejskog naroda koja je, nažalost, iskazana i kroz zajedničko stradanje na balkanskom stratištu tokom Drugog svetskog rata, ukazao je on.

Dačić je rekao da Srbija negativno ocenjuje to što je Izrael priznao nezavisnost Kosova, jer to nanosi štetu odnosima dve zemlje, imajući u vidu da je za Srbiju pitanje Kosova od izuzetnog značaja, ne samo zbog prošlosti, nego i nacionalnog identiteta.

U tom smislu, treba da uložimo maksimalne napore da prevaziđemo sve ove probleme i ostanemo posvećeni očuvanju tradicionalnog prijateljstva sa jevrejskim narodom, poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari