"Evidentna neracionalna potrošnja": Apel na Novosađane da se odgovornije ophode prema vodi

JKP "Vodovod i kanalizacija" svake godine pred letnje mesece apeluje na Novosađane da se odgovornije ophodne prema vodi, pa je to slučaj i sada.
"Evidentna neracionalna potrošnja": Apel na Novosađane da se odgovornije ophode prema vodi
Foto: 021.rs
Naime, kako kažu u ovom javno-komunalnom preduzeću, i ove godine su se na vreme pripremili za letnju sezonu, jer se skoro svake godine beleži uvećana potrošnja vode u celom distributivnom sistemu za oko 10 do 15 odsto od uobičajene. U pojedinim delovima grada, potrošnja je veća i za 40 odsto.  
"Tokom noći, u sistem se puštalo i više od 1.600 litara vode u sekundi, dok je dotok sirove vode do Fabrike vode bio 1.300 litara u sekundi. Uprkos nastojanju da se vreli dani dočekaju spremno, postoji mogućnost da povremeno dođe do pada pritiska u rubnim delovima vodovodne mreže kao i na višim spratovima stambenih zgrada koje nemaju hidropak", kažu u "Vodovodu".
Dodaju da je neracionalna potrošnja evidentna, pogotovo u večernjim satima kada je većina građana kod kuće. 
 
"Obaveza nam je da građane zamolimo da budu solidarni kako bi svi stanovnici imali dovoljno vode za piće. Stoga, apelujemo na korisnike da racionalnije troše vodu iz gradskog vodovoda, da svakodnevno učine nešto u svom domaćinstvu kako bi uštedeli vodu jer se na taj način obezbeđuje uredno vodosnabdevanje svih potrošača. Još jednom podsećamo da pijaća voda služi isključivo za piće, kuvanje i sanitarne potrebe", kažu u ovom JKP.
 
Postavili su dve cisterne kod Futoške pijace i na Trgu slobode. U slučaju preke potrebe, još jedna cisterna će biti postavljena na neku od najfrekventnijih gradskih lokacija. Kada je reč o javnim česmama, građani mogu da se osveže na nekoliko lokacija širom grada. Takođe, postavljene su česme i na hidrantima u samom centru, u zoni šetališta. 
 
"Molimo sugrađane da ne lome gradski mobilijar jer to je imovina svih nas", zaključuju u "Vodovodu".
  • Malokamenicki put

    12.07.2023 19:36
    Tece potok na Malokamenickom p
    Vec mesecima iz ostecene vodovodne cevi tece voda potok preko puta gde se odvaja Grigovacki i Malokamenicki put vise nas zalilo se u MZ Sr Kameica odgovor znamo za to isli u vodovod odgovor ne placate vi to ide na nas teret vi placate posle sata pozivamo medije da dodju snime i objave bruku i sramotu sposobne gradske vlasti Sramota tece vise od 10 litara u minuti pa racunajte koliko otece za sat dan mesec i tako vise od pola godine. Komentar sam poslao pre 4 sata zasto se plasite objaviti.
  • pajo patak

    12.07.2023 15:47
    monty python:
    Dragi posetioci portala do sada sam pisao žalite se vodovodu, sada se vodovod žali vama.
  • ne krivite mi bazene

    12.07.2023 15:07
    Vode ima dovoljno, problem je u tome što su dozvolili da se u grad od 100.000 stanovnika doseli još 300.000.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti