Sreda, 12.07.2023.

07:49

Peking odgovorio: Odbacujemo

Peking je uzvratio na optužbe NATO-a da Kina dovodi u pitanje interese i bezbednost alijnse.

Izvor: Tanjug

Peking odgovorio: Odbacujemo
EPA-EFE/JEROME FAVRE

Takođe, Kina se usprotivila svakom pokušaju zapadnog vojnog bloka da proširi svoje prisustvo u azijsko-pacifičkom regionu.

U saopštenju objavljenom na sredini dvodnevnog samita u litvanskoj prestonici Viljnusu u utorak, NATO je poručio da Kina svojim ambicijama i politikom prinude dovodi u pitanje interese, bezbednost i vrednosti alijanse.

Kineska misija za Evropu odgovorila je u utorak da sadržaj saopštenja koji se odnosi na Kinu zanemaruje osnovne činjenice, iskrivljuje kinesku poziciju i politiku, i namerno diskredituje Peking, prenosi Rojters.

Mi se tome odlučno protivimo i odbacujemo, navodi se u saopštenju kineske misije.

Kineska misija je saopštila da se Peking odlučno protivi NATO-ovom "kretanju ka istoku u azijsko-pacifičkom regionu" i upozorila da ce svaka akcija koja ugrožava prava Kine naici na odlučan odgovor.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima na samitu da, iako Kina nije protivnik alijanse, ona svojim prisilnim ponašanjem sve više izaziva medjunarodni poredak zasnovan na pravilima.

Kina sve više osporava međunarodni poredak zasnovan na pravilima, odbijajući da osudi rat Rusije protiv Ukrajine, preti Tajvanu i vrši značajno vojno jačanje, rekao je Stoltenberg,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: