Putnici podmornice Titan su preživeli minut horora pre smrti! Sve je trajalo između 48 i 71 sekund

12.07.2023

07:13

0

Autor: M. Vu.

Stručnjak za podmornice, Hose Luis Martin, otkrio je jezive detalje o poslednjim trenucima putnika na podmornici Titan pre nego što je došlo do katastrofe

Putnici podmornice Titan su preživeli minut horora pre smrti! Sve je trajalo između 48 i 71 sekund
Na nestaloj podmornici su se nalazili bogataši i biznismeni - Copyright Felix Kunze/Blue Origin via AP; Youtube/CC: Everyone/CBS Sunday Morning

Stručnjak za podmornice, Hose Luis Martin, otkrio je jezive detalje o poslednjim trenucima putnika na podmornici Titan pre nego što je došlo do katastrofe. Podmornica je izgubila stabilnost zbog električnog kvara, ostavljajući je bez pogona i brzo je krenula ka dnu okeana.

Martin procenjuje da je putovanje prema dnu trajalo između 48 i 71 sekunde, dok su putnici bili svesni neizbežne katastrofe. Podmornica je na dubini od oko 2.600 metara doživela imploziju usled brzo promenljivog pritiska, odnoseći sa sobom živote posade.

Profimedia/ABACAPRESS.COM
 

Podmornica Titan je izgubila komunikaciju sa svojim brodom za podršku tokom spuštanja do olupine Titanika na dubini od 3.800 metara ispod površine okeana.

Nakon nekoliko dana, ostaci podmornice su pronađeni, a utvrđeno je da je doživela "katastrofalnu imploziju".

Posada, koju su činili Hamiš Harding, Šahzada Davud i njegov sin Sulejman, pilot francuske mornarice Pol-Anri Nargole i izvršni direktor OceanGata Stokton Raš, izgubila je živote u ovom tragičnom događaju.

Podmornica Titan stigla do Titanika u 13 od 90 predviđenih zarona

Podmornica Titan, koja pripada kompaniji "OceanGates", uspela je da dosegne dubinu olupine Titanika samo u 13 od ukupno oko 90 zarona, saopštila je kompanija.

Prema ugovoru o odricanju od odgovornosti, potencijalni putnici su bili obavešteni da je podmornica eksperimentalna, a kompanija je naglasila taj faktor tri puta u četiri stranice dokumenta. Ovo znači da je kompanija ostvarila uspeh u samo oko 14% zarona na planiranu dubinu Titanika. Informacija je objavljena nakon tragičnog incidenta u kojem je podmornica doživela katastrofalnu imploziju na dubini od oko 2.600 metara, a svi članovi posade su izgubili živote. Ova situacija izaziva pitanja o bezbednosti i odgovornosti kompanije "OceanGates".

Nagomilani jednan preko drugoga u totalnom mraku sačekali smrt

Martin je objasnio da je podmornica izgubila struju i pogon na dubini od oko 1.700 metara, što je dovelo do gubitka stabilnosti i brzog pada ka dnu. Putnici su bili nagomilani jedan na drugom u potpunom mraku, bez mogućnosti za spas.

Nakon agonije koja je trajala između 48 i 71 sekunde, podmornica je doživela imploziju, što je dovelo do trenutne smrti svih putnika.

Youtube/CBS Sunday Morning
 

Kanadska policija je pokrenula istragu kako bi utvrdila okolnosti koje su dovele do ove tragedije.

Uzimajući u obzir da su ljudski ostaci pronađeni nakon incidenta, istražitelji će razmotriti da li su prekršeni krivični ili drugi zakoni.

Istraga je u toku, a nadležni organi će odlučiti da li će biti sprovedena potpuna istraga.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike