Nova vest
Atletika

Utorak, 11.07.2023.

10:59

Semenja, konačno, dobila bitku

Sud u Strazburu presudio je u korist nekadašnje olimpijske šampionke na 800 metara u njenoj žalbi na pravila o dozvoljenom nivou testosterona kod atletičarki.

Izvor: B92

Autor:B92

Semenja, konačno, dobila bitku
Foto: Profimedia/Stephane Kempinaire / KMSP

Sud za ljudska prava u Strazburu presudio je u korist nekadašnje olimpijske šampionke na 800 metara, Južnoafrikanke Kaster Semenje, u njenoj žalbi na pravila o dozvoljenom nivou testosterona kod atletičarki.

Semenja je, kao što je poznato, rođena sa poremećajem u seksualnom razvoju (DSD) i nije joj dovoljeno da se takmiči u disciplinama od 400 metara do 1.500 metara ukoliko ne koristi supstance za redukovanje nivoa testosterona.

Zbog svog stanja dugo godina je u sporu sa Svetskom atletskom federacijom, odnosno od momenta kada je upravno telo svetske atletike uvelo mere obavezne kontrole testosterona kod atletičarki 2018. godine.

Semenja je dva puta dosad gubila sporove u kojima je zahtevala da ova odluka IAAF bude ukinuta.

Spor koji je dobila na Sudu za ljudska prava u Strazburu vodila je protiv švajcarske vlade koja, kako je navedeno u njenoj žalbi, nije zaštitila njena ljudska prava tokom suđenja na Vrhovnom sudu te zemlje pre tri godine.

U obrazloženju odluke u utorak, Sud za ljudska prava je presudio da Vrhovni sud Švajcarske nije zaštitio Semenju od diskriminacije kada je odbio da preinači odluku Sportskog suda za arbitražu (CAS) koji je ranije presudio u korist Svetske atletske federacije po pitanju pravila za atletičarki sa viškom testosterona.

Semenja je na sudu za ljudska prava kao argument navela da je upotrebom medikamenata za smanjenje testosterona ugrozila svoje zdravlje i da je odluka CAS-a uskratila pravo i njoj i ostalim takmičarkama sa istim problemom, da se oslone na svoje prirodne sposobnosti.

Zbog te odluke, trostruka svetska šampionka na 800 metara nije bial u mogućnosti da brani titulu na olimpijskim igrama u Tokiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu