Sumnja na rotavirus na zadarskoj plaži: Kupači povraćaju i imaju visoku temperaturu

Nakon informacija da se na plažama u zapadnom delu Zadra širi rotavirus, u hotelskom kompleksu na Boriku danas su inspektori Državnog inspektorata.
Sumnja na rotavirus na zadarskoj plaži: Kupači povraćaju i imaju visoku temperaturu
Foto: Pixabay
Splitska "Slobodna Dalmacija" piše da su kupači na području Borika požalili na određene simptome kao što su temperatura, proliv i povraćanje. 
Direktor zadarske "Odvodnje" Grgo Peronja tvrdi za "Slobodnu Dalmaciju" da već godinama kanalizacijski ispusti u more ne postoje i da je ceo hotelski kompleks na Boriku spojen na sisteme koji vode prema centru grada.
Šef službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoline u Zavodu za javno zdravstvo Zadar Benito Pucar potvrdio je da su više puta u poslednje dve sedmice ispitivali kvalitet morske vode i to baš zbog pojave informacija o virusu. Dodao je da su početkom jula imali dojave da se u hotelu Donat pojavila zaraza, te da je u jednom slučaju potvrđen rotavirus.
 
Šef službe za epidemiologiju Alan Medić kaže da je problem to što brojni kupači ne donose uzorke stolice na analizu, već povraćanje i proliv pripisuju "letnjoj virozi".
 
"Služba za epidemiologiju je izolovala dva slučaja rotavirusa, jedan kod odrasle osobe koja je boravila u hotelu i jedan kod deteta koje nije bilo gost hotela. Pojava rotavirusa u dečijem uzrastu je učestala, a većina dece, njih više od 90 odsto, takav oblik virusa preboli kroz dan-dva, pa roditelji stoga ne nose uzorke stolice na analizu", rekao je, između ostalog, Medić.
 
On je za "Slobodnu Dalmaciju" upozorio da rotavirus opstaje u okruženju i do nekoliko dana, ne isključujući mogućnost da su ga oboleli pokupili sa peska na plaži.
 
Iz Državnog inspektorata kažu da pre okončanja inepsekcijskog nadzora ne mogu da iznose više detalja o ovoj pojavi.
  • Куп је битан

    11.07.2023 21:17
    Одувек је тако било на Јадрану. Проблем су канализационе цеви које се празне директно у мору.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.