11. jul  2023. 05.51  →  23.10 | Izvor: Tanjug

Đoković u polufinalu Vimbldona!

LONDON -

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Vimbldona, pošto je večeras u Londonu u četvrtfinalu Otvorenog prvenstva Engleske pobedio Rusa Andreja Rubljova 4:6, 6:1, 6:4, 6:3.

Meč je trajao dva sata i 47 minuta. Ovo je bio peti međusobni duel srpskog i ruskog tenisera, a četvrti trijumf Đokovića.

djokovic5555656

Đoković će u svom 12. polufinalu Vimbldona igrati protiv Italijana Janika Sinera, koji je ranije danas savladao Rusa Romana Safiulina 6:4, 3:6, 6:2, 6:2.

Italijan je osmi igrač na ATP listi, a dva puta je u karijeri igrao protiv srpskog tenisera. Đoković je 2021. na Mastersu u Monte Karlu slavio 6:4, 6:2, a srpski teniser je prošle godine u četvrtfinalu Vimbldona posle velike borbe pobedio Sinera 5:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2.

Đoković i Rubljov su sigurno ušli u večerašnji meč, a na početku prvog seta igralo se gem za gem. Đoković u šestom gemu pri vođstvu od 3:2 nije iskoristio tri brejk lopte. Rubljov je u devetom gemu napravio brejk, a onda je na svoj servis stigao do 6:4 i 1:0 u setovima.

Đoković je u drugom gemu drugog seta napravio brejk, a onda je srpski teniser sprečio Rubljova da uzvrati ribrejkom. Đoković je briljirao do kraja drugog seta, koji je na kraju dobio rezultatom 6:1.

Rubljov je poveo 1:0 na startu trećeg seta, a onda u drugom gemu nije iskoristio dve brejk lopte. Đoković je sigurnim servisima uspeo da izjednači na 1:1, a onda je napravio brejk u petom gemu. Srpski teniser je u desetom gemu pri vođstvu od 5:4 servirao za pobedu. Gem je trajao 15 minuta, Đoković je spasao tri brejk lopte, a onda je iskoristio petu set loptu i stigao do vođstva od 2:1.

Srpski teniser je u trećem gemu četvrtog seta napravio brejk. Đoković je u nastavku meča sigurnom igrom došao do 6:3 i zasluženog plasmana u polufinale Vimbldona. Đoković brani titulu u Vimbldonu.

Preostala dva četvrtfinala Vimbldona biće odigrana sutra, a sastaće se Danil Medvedev (Rusija) - Kristofer Jubanks (SAD) i Karlos Alkaraz (Španija) - Holger Rune (Danska).

Vimbldon se igra za nagradni fond od 44,7 miliona funti.

Đoković: Biće sve teže i teže, razmišljam o sledećem meču, svi žele da me pobede

Novak Đoković izjavio je da je zadovoljan igrom protiv Andreja Rubljova i dodao da već razmišlja o polufinalu protiv Janika Sinera.

djokovic547853

"Biće sve teže i teže, ali sviđa mi se energija sa kojom sa igrao danas. Hvala što ste napravili ovakvu sjajnu atmosferu za obojicu nas igrača, učinili ste meč još lepšim. Bilo je nekih uzbudljivih razmena, Andrej je igrač kojeg mnogo poštujem, unosi mnogo intenziteta. On je u Top 10 najboljih tenisera sveta mnogo godina, odličan je igrač, želim mu sve najbolje. Čestitam mu na još jednom dobrom turniru", rekao je Đoković po završetku meča na Centralnom terenu.

Srpski teniser je trijumfom protiv Rubljova stigao do 46. grend slem polufinala, a ujedno i 12. polufinala Vimbldona.

"To su samo brojevi, na kraju dana, tokom turnira ne razmišljam mnogo o tome. Ne razmišljam o statistici i dostignućima, jer turnir traje, a tu su i svi ostali igrači. Razmišljam samo o sledećem meču. Sviđa mi se kako sam igrao i kakvu sam imao energiju. Nadam se da ću to ponoviti i pobediti još jednom", dodao je najbolji srpski teniser.

Đoković je priznao da je tačno da svi teniseri žele da ga pobede.

"Mislim da svaki teniser želi da bude u poziciji da svako hoće protiv tebe baš da pobedi. To je privilegija. Nikada to neće nestati, bez obzira koliko osvojite grend slemova i ostvarite pobeda, pritisak se uvek pojavljuje, posebno ovde na Vimbldonu na Centralnom terenu. Ujedno on razbudi emocije u meni i tera me da igra svoj najbolji tenis, da ispunim svoje snove. Svi hoće da me pobede, da mi skinu skalp, ali to se još ne dešava. Baš sam skroman", zaključio je Đoković.

Ne želim da budem arogantan, ali naravno da sam favorit na Vimbldonu

Novak Đoković izjavio je da jedva čeka meč protiv Italijana Janika Sinera i dodao da sebe smatra za favorita na ovogodišnjem Vimbldonu.

"Igrali smo obojica sjajno, dobro je izlazio iz blokova, davao precizne udarce, čim bi dobio priliku da preuzme kontrolu, to bi činio. Igrao je bolje u prvom setu, pri kraju prvog seta, nakon toga sam promenio momentum u svoju korist. U onom jednom gemu koji je trajao godinama sam uspeo da prelomim. Ovo je bio fizički najteži meč od svih koji smo odigrali", rekao je Đoković na konferenciji za medije, prenosi Blicsport.

Srpski teniser će u polufinalu Vimbldona igrati protiv Italijana Janika Sinera. Đoković je priznao da se teniseri sada drugačije kreću nego na početku turnira.

"Kako prolazi turnir, sve nam je lakše da se krećemo po travi. Alkaraz i Siner vole da klizaju. Verovatno kako prolazi vreme sve je lakše da se kliza. Prvih nekoliko mečeva sam igrao pod zatvorenim krovom, drugačiji uslovi, a sada pod otvorenim nebom. Čini mi se da sada klizam manje nego ikada. Mislim da klizanje nije baš najbolja stvar na travi, više sam da udarim lopticom i da produžim nekoliko koraka. Servis me sada služi, ne moram trenutno da klizam toliko", naveo je srpski teniser.

djokovic5545555

On je priznao da nije mnogo gledao mečeve italijanskog tenisera.

"Često smo igrali skoro u isto vreme, pogledao sam mu prvi set sada. Voli da igra brze podloge, želi da bude agresivan. Iz forhenda i bekhenda udara jako, voli da diktira, znam njegovu igru. Mlad je, naravno da se očekuje njegov napredak, pogotovo na servisu. Kompletan igrač, zaista jedva čekam meč, samo da se oporavimo. Biće motivisan, kao i ja, pa ćemo videti šta može da se desi", izjavio je Đoković.

Srpski teniser je na kraju odgovorio na pitanje novinara da li smatra da je favorit za osvajanje Vimbldona.

"Ne želim da budem arogantan, ali naravno da se smatram favoritom. Ako sudimo po mojoj karijeri ovde i po osvojenim Vimbldonima, naravno da sebe smatram sebe favoritom", zaključio je Đoković, koji je sedam puta trijumfovao na Vimbldonu.

Italijanski teniser Janik Siner prvi polufinalista Vimbldona

Italijanski teniser Janik Siner plasirao se u polufinale Vimbldona, pošto je danas u četvrtfinalu pobedio Rusa Romana Safiulina 6:4, 3:6, 6:2, 6:2.

Meč je trajao dva sata i 14 minuta. Siner je osmi teniser sveta, dok je Safiulin 92. na ATP listi. Ovo je bio drugi međusobni duel italijanskog i ruskog tenisera, a drugi trijumf Sinera.

Siner je trijumfom protiv Safiulina ostvario najbolji rezultat u karijeri, pošto se po prvi put plasirao u polufinale jednog grend slem turnira.

Tagovi