Zvaničnica EU sutra na komemoraciji u Potočarima, posle toga sastanci sa zvaničnicima 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Generalna direktorka za Evropu u Službi za spoljne poslove Evropske unije (EU) Angelina Ajhorst boraviće u poseti Bosni i Hercegovini od danas do srede, 12. jula.

Ona će sutra, 11. jula, prisustvovati 28. godišnjici genocida u Srebrenici u Memorijalnom centru Potočari, gde će odati poštu srebreničkim žrtvama.

Tokom posete BiH, Ajhorst će se sastati s članovima Predsedništva BiH, predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto, ministrom spoljnih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, liderima političkih stranaka vladajuće koalicije i opozicije na državnom nivou, objavio je sarajevski Avaz.

Najavljen je i njen sastanak sa komandantom EUFOR-a Helmutom Habermajerom, visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom i ambasadorima zemalja članica EU i ključnim međunarodnim partnerima.

Na sastancima će biti razgovarano o aktuelnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini i „preusmeravanju političke energije na konkretne reforme koje će unaprediti kvalitet života u BiH i omogućiti napredak na evropskom putu“.

Poseta Ajhorst je, kako se navodi, i priprema terena za prvo Veće za stabilizaciju i pridruživanje EU i BiH posle dve godine, zakazano za 19. jul.

Tada će se predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto, zajedno za zamenicima, u Briselu sastati s visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i sigurnost Žozepom Borelom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari