Dostupni linkovi

Poziv iz Vijeća Evrope da se proglasi Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici


Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope.
Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope.

Krajnje je vrijeme da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, poručila je u video poruci komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović.

U srebreničkom genocidu, nakon što je Vojska Republike Srpske zauzela taj gradić na istoku Bosne i Hercegovine u julu 1995. godine je ubijeno oko 8.000 muškaraca i dječaka iz Srebrenice i okoline. Za njih oko 1.000 se još uvijek traga.

Ona je izjavila kako je u Srebrenici počinjen genocid, te da to "nije stvar mišljenja, već istorijska činjenica, koju je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Međunarodni sud pravde i domaći sudovi".

"Nažalost, mnogi ljudi ne znaju i neće da znaju za genocid, a neki ga, čak, i poriču. Ovo je uvreda za žrtve i ozbiljna prijetnja pravdi i miru u regionu", kazala je Mijatović.

Ona je naglasila da kultura poricanja genocida mora prestati, te da politički lideri u regionu snose "primarnu odgovornost za zaustavljanje trenutne spirale poricanja promovisanjem kulture istine, pravde, pomirenja i iskrene empatije prema žrtvama".

"Edukacija o genocidu i očuvanju sjećanja na žrtve, također, je od velike važnosti. Danas i sutra, mi koji nismo bili tu smo potpuno solidarni sa preživjelima i njihovim porodicama. Posvetimo se zajedno trajnom upisivanju genocida koji se dogodio u Srebrenici i Potočarima u anale čovječanstva, naravno radi sjećanja, ali i, što je jednako važno, kao upozorenje", rekla je Mijatović.

U Memorijalnom centru Potočari 11. jula će biti ukopano 30 žrtava srebreničkog genocida.

Njihova nekompletna tijela pronađena su u nekoliko grobnica koje su pripadnici Vojske Republike Srpske više puta prekopavali i prebacivali kako bi prikrili tragove zločina. Među njima su četiri maloljetnika.

Za genocid i zločine u Srebrenici do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG