Jakov Milatović: Okreće se novi list u odnosima Podgorice i Beograda 1foto: Printscreen/PINK

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović napomenuo je, tokom obraćanja, nakon sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je ovo njegova prva poseta regionu.

Smatra da je ova poseta deo „političke revitalizacije“ odnosa Podgorice i Beograda, te da je gledano kroz ekonomski aspekt Srbija najveći partner Crne Gore.

Srbija je prošle godine bila najveći strani investitor u Crnoj Gori, sa udelom od 12 odsto ukupne vrednosti stranih direktnih investicija, poručio je Milatović.

Paradoksalno je što Srbija nema sa Crnoj Gori diplomatski odnos, što u Podgorici nema srpskog ambasadora, pa i to što nema zajedničkih graničnih prelaza. Takođe, naveo je da platni promet predstavlja veliku ekonomsku barijeru, kao i da nikada nije održana zajednička sednica vlada dveju zemalja. O tim temama ova dva dana govorio je sa Vučićem, rekao je on.

„Crnu Goru i Srbiju spajaju tradicionalna bliskost i isti evropski cilj“, rekao je predsednik Crne Gore, napomenuvši da su bitni razgovori, te da postoji mnogo tema na koje se Beograd i Podgorica ne slažu.

U prošlosti su odnosi ove dve zemlje, smatra Milatović, remećeni.

Neophodno je međusobno imenovanje ambasadora, naveo je Milatović, rekavši da je od Vučića dobio garancije da će Srbija napraviti korak u tom pravcu, te napomenuo da će Crna Gora to učiniti nakon formiranja nove Vlade.

Razgovarano je i o završetku remonta pruge Beograd-Bar.

Srbiji čestitao na izboru za domaćina međunarodne konferencije EXPO 2027, te rekao da mu je drago što je dobio uverenje predsednika Vučića u vezi predstavljanja Crne Gore na ovoj konferenciji.

Poručio je da Berlinski proces ima nemerljivi doprinos u evropskim integracijama, ali je pozdravio i svaku drugu inicijativu koja za cilj ima regionalnu saradnju.

Ovom posetom „otvara se novi list“ u odnosima Podgorice i Beograda, te je Vučiću uputio javni poziv za posetu glavnog grada Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari