Otkrivena bista Dejana Medakovića u Karlovačkoj gimnaziji

Bista posvećena Dejanu Medakoviću otkrivena je danas u Sremskim Karlovcima.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković poručila je tom prilikom da je to kruna obeležavanja stogodišnjice od rođenja ovog velikana naše kulture i nauke i ličnosti koja je obeležila čitavu jednu epohu novije istoije Srbije brojnim aktivnostima.

Gojković je izrazila zadovoljstvo što se delo akademika sabralo u Sremskim Karlovcima, centru srpske duhovnosti, kulture i obrazovanja ističući da naučni opus, marljiv i posvećen rad na očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta Dejana Medakovića, predstavljaju jednu od stožernih tačaka celokupnog stvaralaštva dvadesetog veka.

"Erudita najplemenitije vrste i renesansna ličnost svetskog formata, istovremeno je do najsitnijih detalja poznavao svoj narod, njegovu istoriju i kulturu, i bez greške umeo da prepozna ko su nam prijatelji u burnim vremenima i teškim okolnostima", izjavila je Gojković.
 
Ona je rekla da je posebno ponosna na to što Ministarstvo kulture u kontinuitetu podržava izdavanje njegovih "Izabranih dela iz istorije umetnosti", kao i na to što je podržalo izdanje monumentalnog dela "Srpski slikari 18-20. veka".

Ministarka kulture dodala je da je važno da se i nakon prestanka formalnog veka obeležavanja veka od njegovog rođenja neprestano podsećamo na Medakovića.

Svečanom otkrivanju biste u Кarlovačkoj gimnaziji prisustvovali su i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, članovi porodice Medaković i poštovaoci Dejana Medakovića.

  • Uncle Albert

    07.07.2023 14:16
    Jel' i ovde inflacija na delu?
    U moje vreme, pre rata, bista je označavala da pored glave imamo i deo poprsja, bar do ključne kosti i još malo pride, ne nužno i ramena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.